Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού

 Το γραφείο ΣΕΠ της ΔΔΕ Χανίων έχει στη διάθεσή του Ψυχομετρικά εργαλεία - τεστ Επαγγελματικού  Προσανατολισμού  του Ινστιτούτου  Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π/)  πρώην Παιδαγωγικού Ινστιτούτου  και χορηγούνται σε ηλεκτρονική μορφή.(ενδιαφερόντων, εργασιακών αξιών, αποφάσεων, επαγγελματικής αυτεπάρκειας ,αριθμητικών και γλωσσικών ικανοτήτων)

Τι είναι όμως τα τεστ;

Ο όρος, «τεστ», δηλώνει μια τυποποιημένη διαδικασία  για την εξακρίβωση συγκεκριμένων πραγμάτων. Περιλαμβάνει τη χορήγησή του, τη συμπλήρωσή του, τη βαθμολόγησή του και την απλή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στον συμβουλευόμενο/η. Δεδομένου    ότι ο άνθρωπος βρίσκεται  σε μια δυναμική διαδικασία εξέλιξης  και επαγγελματικής  ανάπτυξης  και  με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να αλλάξει ,τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται αποτελούν ενδείξεις και η βαρύτητα είναι ωφέλιμο  να  δίνεται στη Συμβουλευτική  Διαδικασία, Μπορεί να υπάρξουν πολλοί  συνδυασμοί , Για παράδειγμα  ένας Φυσικός  να ασχοληθεί με την  πυρηνική  Ιατρική ,ένας φιλόλογος με τη διεύθυνση ανθρωπίνου  δυναμικού , ένας αρχιτέκτονας να εργαστεί ως  ερευνητής ορθοπεδικός κ. άλλα.  Σήμερα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων δοκιμασιών που  μπορεί να βρει κάποιος εύκολα στο Διαδίκτυο . Όμως είναι αρκετά παρακινδυνευμένο για το επαγγελματικό μέλλον ενός νέου να σχεδιάσει τα επαγγελματικά του βήματα μόνος του έχοντας ως γνώμονα αποκλειστικά και μόνο τις βαθμολογίες που παίρνει στα Τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Και μάλιστα με ξεκάθαρα(!) αριθμητικά νούμερα ή σκορ που έχουν, το προσόν της ικανοποίησης της περιέργειάς μας, όμως  η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο πολύπλοκη. 

  Τα αποτελέσματα των τεστ είναι χρήσιμα εργαλεία  για τον /την Σύμβουλο  και όχι αυτοσκοπός. 

 Στον καιρό των ραγδαίων αλλαγών, των ανακατατάξεων, της αστάθειας, των απρόοπτων γεγονότων ο καλύτερος τρόπος  είναι να υιοθετήσει ο κάθε άνθρωπος "Κριτική Κοινωνιογνωσία δηλαδή  μια ενεργό αναζήτηση πληροφοριών και κριτική τους ανάγνωση (Critical Social Awareness), και «Κριτική Αυτογνωσία» (Critical Self Awareness) , (.Kosmidou- Ηardy 1991. 1995, 1996α, 1996β).