Επιμορφωτικές δράσεις στα σχολεία από την Κινητή Μονάδα Παιδιών & Εφήβων σχ.έτους 2022-23

Επιμορφωτικές δράσεις της Κινητής Μονάδας Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας για τις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Χανίων για το σχολικό έτος 2022-2023 
 

Η Κινητή Μονάδα Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας έχει σαν σκοπό την ενημέρωση επιμόρφωση, ευαισθητοποίηση, πρόληψη και αγωγή σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων,  εκπαιδευτικών, καθώς και φορέων του ΥΠΕΠΘ. Στόχος της διεπιστημονικής ομάδας, αξιοποιώντας την συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, είναι η προσέγγιση των ζητημάτων που απασχολούν την σχολική κοινότητα. 
Όλες οι δράσεις που θα αναπτυχθούν επεξεργάζονται συναισθηματικές δυσκολίες και ζητήματα σχέσεων μαθητών και σχολικής κοινότητας.  
 
Συγκεκριμένα:
Α. Επιμορφωτικές δράσεις στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων μόνο  για το Γυμνάσιο
Οι  θεματικοί ενότητες αφορούν
α) Ζω καλύτερα –Ευ ζην  Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία και Πρόληψη
β) Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα.
γ) Δημιουργία Καινοτομία Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία
Τα αιτήματα μπορούν να διατυπώνονται μέσα από τις παρακάτω προσεγγίσεις:
 
·         Συναισθηματική νοημοσύνη και σχολική απόδοση
·         Σχολικός εκφοβισμός (bylling)
·         Ενσυναίσθηση και συναισθηματική αγωγή
·         Προετοιμασία για την μετάβαση στο Λύκειο
·         Διαπροσωπικές σχέσεις στην εφηβεία και αποδοχή της διαφορετικότητας
Β.  Επιμορφωτικές δράσεις μόνο για το Λύκειο
·         Σχολικός εκφοβισμός (bylling)
·         Συναισθηματική νοημοσύνη και σχολική απόδοση
·         Διαχείριση άγχους σε μαθητές Γ’ λυκείου
·         Ενσυναίσθηση και συναισθηματική αγωγή
·         Διαπροσωπικές σχέσεις στην εφηβεία και αποδοχή της διαφορετικότητας
 
Γ. Ενημέρωση Επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης ψυχικής υγείας:
 
-        Βιωματικά εργαστήρια, για να δημιουργήσουμε και να καλλιεργήσουμε δεξιότητες  αλλά και να  καταγράψουμε ανάγκες σε θέματα ψυχικής υγείας μέσα από ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, που αποτελούν γέφυρα μεταξύ οικογένειας κοινότητας και σχολικού πλαισίου με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων που αφορούν την ευημερία του παιδιού και της οικογένειας του.
-        Διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων (εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών) συναισθηματική ενδυνάμωση, επίλυση συγκρούσεων.
-        Ενημέρωση - ευαισθητοποίηση σε θέματα διαταραχών λόγου, ομιλίας και επικοινωνίας παιδιών και εφήβων.
 
Η μονάδα έχει την δυνατότητα να επισκέπτεται τις σχολικές μονάδες για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων συγκεκριμένες μέρες και ώρες (εντός του σχολικού ωραρίου) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
 
Παρακαλούμε τις διευθύντριες – διευθυντές  όπως ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς των  σχολικών μονάδων τους ώστε τα αιτήματα να διατυπωθούν σύμφωνα με τις παραπάνω θεματικές ενότητες και μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο της Κινητής Μονάδας  Παιδιών και Εφήβων 28213 40503, στην γραμματεία  28210 51364 και στο email kinitipaidia@chaniahospital.gr Για την
Οι παραπάνω δράσεις είναι προαιρετικές και δωρεάν, απευθύνονται σε μαθητές, και εκπαιδευτικούς και θα πραγματοποιηθούν χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων μετά από συνεννόηση με τους διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων. Για την συμμετοχή σας παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα εδώ.
 
 

Γενικές πληροφορίες για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας : 

Αποτελεί τον πυρήνα της κοινοτικής φροντίδας της Ψυχικής Υγείας στα Χανιά ως αποκεντρωμένη Μονάδα του Γ.Ν.Χανίων. Υπηρεσίες που παρέχει: Πρώιμη διάγνωση-Θεραπεία – παρακολούθηση των ψυχιατρικών –βιο-ψυχό- κοινωνική παρέμβαση εφαρμογή ψυχοθεραπειών. ‘Eχει πετύχει την εξασφάλιση της συνεχιζόμενης θεραπεία των ψυχιατρικών περιστατικών μέσα από τις δράσεις που έχει αναπτύξει. Στα εξωτερικά Ιατρεία κατ΄ έτος πραγματοποιούνται περισσότερες από 12.000 συνεδρίες από τους ιατρούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Αποτελεί πιστοποιημένο Κέντρο στην Κρήτη για την διάγνωση και πιστοποίηση της δυσλεξίας των ενηλίκων.

Για τον προγραμματισμό ραντεβού αλλά και οποιασδήποτε άλλης πληροφορίας οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην γραμματεία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων Κροκιδά 25 κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες (Δευτέρα – Παρασκευή και ώρες 07:00π.μ.– 15:00 μ.μ.) 

Τηλέφωνο 2821340500 και e-mail kpsychania@gmail.com