Εισαγωγή διακριθέντων αθλητών/τριών στην ΤριτοβάθμιαΕκπαίδευση ακαδ. έτος 2021-2022

 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ  ΔΙΑΚΡΙΘΕΝΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ/ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ
 
ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ Α. Σε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, οι οποίοι διεξήχθησαν μέχρι και τις 31-8-2021 (σύμφωνα με το αρ.34 παρ.10 γ του Ν.2725/99 ΦΕΚ 121 Α’, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) διεκδικούν εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είτε υποβάλλουν, είτε δεν υποβάλλουν Μηχανογραφικό Δελτίο, χωρίς ποσοτικό περιορισμό και εισάγονται: Σε Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος των Πανεπιστημίων και των Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε. ή σε Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, ανεξάρτητα με την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου, εφόσον έχουν πετύχει μια από τις ακόλουθες διακρίσεις σε : ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ειδικά για τα έτη 2019 και 2021, οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του αρ.34 του Ν.2725/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ισχύουν για αθλητή ή αθλήτρια που θα είχε αγωνιστεί σε Παγκόσμιες ή Πανευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις εντός του έτους 2020 και δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της αγωνιστικής διαδικασίας, λόγω εφαρμογής μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, στην ίδια ηλικιακή κατηγορία με αυτήν που κατέκτησε νίκη κατά τα έτη 2019 ή 2021, όπως αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.30 του Ν. 4726/2020 (181 Α’). Σε ότι αφορά στο έτος 2021 ισχύουν οι ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 30 του ν.4726/20 εφόσον ο αθλητής/τρια παραμένει στην ίδια ηλικιακή κατηγορία με αυτή που θα είχε αγωνιστεί το έτος 2020 και εφόσον το πρωτάθλημα δεν πραγματοποιήθηκε λόγω covid-19. 

Για αθλητές/τριες που κατέκτησαν 1η έως 8η νίκη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, ή 1η έως 6η νίκη σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – νέων γυναικών, εφήβων – νεανίδων, σε αθλήματα ή αγωνίσματα αθλήματος, τα οποία διεξήχθησαν εντός του έτους 2020, χωρίς να ολοκληρωθούν οι παραπάνω διοργανώσεις, λόγω εφαρμογής μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, ισχύουν οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 34 του ν.2725/1999 και εισάγονται σύμφωνα με τις παρακάτω διακρίσεις σε : ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Αθλητές/τριες που διακρίθηκαν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες σε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, μέχρι και 31-8-2021 εισάγονται: Σε Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος των Πανεπιστημίων και των Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε. συμπεριλαμβανομένων των Σ.Ε.Φ.Α.Α - Τ.Ε.Φ.Α.Α, σε ποσοστό θέσεων, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, με βάση το μηχανογραφικό τους δελτίο, έτους 2021, ύστερα από προσαύξηση του συνόλου των μορίων τους: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Αθλητές που συμμετείχαν σε Πανελλήνιους αγώνες όλων των κατηγοριών και Πανελλήνιους Μαθητικούς - Σχολικούς Αγώνες, πρέπει να έχουν σημειώσει αγωνιστικές διακρίσεις από 1-9- 2017 μέχρι και 19-9-2021, σύμφωνα με το αρ.34 παρ.10 γ του Ν.2725/99- ΦΕΚ 121 Α’, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το αρ. 152 του Ν. 4831/21-(170 Α’). εισάγονται: Σε Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος των Πανεπιστημίων και των Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε. συμπεριλαμβανομένων των Σ.Ε.Φ.Α.Α.-Τ.Ε.Φ.Α.Α.,σε ποσοστό θέσεων, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, με βάση το μηχανογραφικό τους δελτίο, έτους 2021, ύστερα από προσαύξηση του συνόλου των μορίων τους και εφόσον έχουν πετύχει μια από τις ακόλουθες διακρίσεις σε:ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α:
1. Οι αθλητές/τριες να έχουν σημειώσει αγωνιστικές διακρίσεις, μετά τις 30-1-2013, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Ν.4115/2013(ΦΕΚ Α΄ 24). Αθλητές που είχαν πετύχει αγωνιστικές διακρίσεις, πριν από την ανωτέρω ημερομηνία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.34 του Ν.2725/1999 όπως ισχύει είχαν δικαίωμα χρήσης του προνομίου της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, βάσει των διατάξεων της περ. 5 της παρ.3 του άρθρου 11 του ν. 4229/2014 (ΦΕΚ 8 Α). 
2. Να είναι εγγεγραμμένοι με τη διάκρισή τους στον ειδικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (η εγγραφή στον ειδικό πίνακα πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση ή Υπουργική Απόφαση εγγραφής του σε αυτόν, που χορηγείται στον αθλητή/τριας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον έχει προηγηθεί αίτηση του αθλητή/τριας για εγγραφή στον εν λόγω πίνακα. 
3. Να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή ισότιμου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τους επιτρέπει συμμετοχή στις εκάστοτε ισχύουσες διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 
4.Να υποβάλουν αίτηση εισαγωγής, όπου θα δηλώνουν το τμήμα, ή την εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος των Πανεπιστημίων και των Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε. συμπεριλαμβανομένων των Σ.Ε.Φ.Α.Α. -Τ.Ε.Φ.Α.Α.,στο οποίο επιθυμούν να εισαχθούν, ανάλογα με τη διάκρισή τους, καθώς και τα δικαιολογητικά, που προβλέπονται στο Κεφάλαιο ΙV για την περίπτωσή τους. 
5.Οι υποψήφιοι, εφόσον πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, εισάγονται στο Τμήμα, ή την εισαγωγική κατεύθυνση Τμήματος των Πανεπιστημίων και των Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Α.Σ.Τ.Ε. συμπεριλαμβανομένων των Σ.Ε.Φ.Α.Α. - Τ.Ε.Φ.Α.Α. της προτίμησής τους, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, χωρίς ποσοτικό περιορισμό και ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο.
 6. Επισημαίνεται ότι οι αθλητές που έχουν υποβάλει αίτηση για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βάσει των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 18 του ν. 3708/2008, και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους με την ίδια διάκριση και τα αμέσως επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από αυτό που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση εισαγωγής βάσει των διατάξεων αυτών. Το δικαίωμα επανακτάται με νεότερη νίκη σε διαφορετική διοργάνωση. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β:
1. Να είναι εγγεγραμμένοι με τη διάκρισή τους στον ειδικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (η εγγραφή στον ειδικό πίνακα πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση ή Υπουργική Απόφαση εγγραφής του σε αυτόν, που χορηγείται στον αθλητή/τριας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον έχει προηγηθεί αίτηση του αθλητή/τριας για εγγραφή στον εν λόγω πίνακα.
 2α . Αθλητής/τρια που θα είχε αγωνιστεί σε Παγκόσμιες ή Πανευρωπαϊκές αθλητικές διοργανώσεις εντός του έτους 2020 και δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της αγωνιστικής διαδικασίας, λόγω εφαρμογής μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, στην ίδια ηλικιακή κατηγορία με αυτήν που κατέκτησε νίκη κατά τα έτη 2019 ή 2021, όπως αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.30 του Ν. 4726/2020 (181 Α’). 
2β . Για αθλητές/τριες που κατέκτησαν 1η έως 8η νίκη σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, ή 1η έως 6η νίκη σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, νέων ανδρών – νέων γυναικών, εφήβων – νεανίδων, σε αθλήματα ή αγωνίσματα αθλήματος, τα οποία διεξήχθησαν εντός του έτους 2020, χωρίς να ολοκληρωθούν οι παραπάνω διοργανώσεις, λόγω εφαρμογής μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, όπως αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, ισχύουν οι διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 8 του άρθρου 34 του ν.2725/1999. 
3. Να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή ισότιμου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τους επιτρέπει συμμετοχή στις εκάστοτε ισχύουσες διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 
4. Να υποβάλουν αίτηση εισαγωγής, όπου θα δηλώνουν το τμήμα, ή την εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος των Πανεπιστημίων και των Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε. συμπεριλαμβανομένων των Σ.Ε.Φ.Α.Α. -Τ.Ε.Φ.Α.Α.,στο οποίο επιθυμούν να εισαχθούν, ανάλογα με τη διάκρισή τους, καθώς και τα δικαιολογητικά, που προβλέπονται στο Κεφάλαιο ΙV για την περίπτωσή τους. 
5. Οι υποψήφιοι, εφόσον πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, εισάγονται στο Τμήμα, ή την εισαγωγική κατεύθυνση Τμήματος των Πανεπιστημίων και των Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., Α.Σ.Τ.Ε. συμπεριλαμβανομένων των Σ.Ε.Φ.Α.Α. - Τ.Ε.Φ.Α.Α. της προτίμησής τους, καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, χωρίς ποσοτικό περιορισμό και ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο. 
6. Επισημαίνεται ότι οι αθλητές που έχουν υποβάλει αίτηση για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βάσει των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 18 του ν. 3708/2008, και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους με την ίδια διάκριση και τα αμέσως επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από αυτό που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση εισαγωγής βάσει των διατάξεων αυτών. Το δικαίωμα επανακτάται με νεότερη νίκη σε διαφορετική διοργάνωση. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ:
΄ 1. Να είναι εγγεγραμμένοι με τη διάκρισή τους στον ειδικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (η εγγραφή στον ειδικό πίνακα πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση ή Υπουργική Απόφαση εγγραφής του σε αυτόν, που χορηγείται στον αθλητή/τριας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον έχει προηγηθεί αίτηση του αθλητή/τριας για εγγραφή στον εν λόγω πίνακα.
 2. Να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή ισότιμου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τους επιτρέπει συμμετοχή στις εκάστοτε ισχύουσες διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 
3. Να έχουν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο ως υποψήφιοι για εισαγωγή με τη γενική σειρά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το τρέχον έτος (2021), 
4. Να μην έχουν εισαχθεί το τρέχον έτος (2021) με τη γενική σειρά σε Τμήμα, ή εισαγωγική κατεύθυνση Τμήματος των Πανεπιστημίων και των Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε., συμπεριλαμβανομένων των Σ.Ε.Φ.Α.Α-Τ.Ε.Φ.Α.Α. της πρώτης τους προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο, 
5. Οι υποψήφιοι αθλητές/τριες θα πρέπει να είναι κάτοχοι βεβαίωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019, 2020 ή 2021. 
6. Να υποβάλουν αίτηση εισαγωγής και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο Κεφάλαιο ΙV για την περίπτωσή τους. 
7. Επισημαίνεται ότι οι αθλητές που έχουν υποβάλει αίτηση για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βάσει των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 18 του ν. 3708/2008, και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους με την ίδια διάκριση και τα αμέσως επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από αυτό που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση εισαγωγής βάσει των διατάξεων αυτών. Το δικαίωμα επανακτάται με νεότερη νίκη σε διαφορετική διοργάνωση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Δ:
 1. Να είναι εγγεγραμμένοι με τη διάκρισή τους, ή τις διακρίσεις τους αν πρόκειται για 1η νίκη τόσο σε Πανελλήνιους Αγώνες όσο και σε Πανελλήνιους Μαθητικούς - Σχολικούς Αγώνες, στον ειδικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (η εγγραφή στον ειδικό πίνακα πιστοποιείται με σχετική βεβαίωση που χορηγείται στον αθλητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, εφόσον έχει προηγηθεί αίτηση του αθλητή για εγγραφή στον εν λόγω πίνακα ή Υπουργική Απόφαση εγγραφής του σε αυτόν), 
2. Να είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή ισότιμου σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τους επιτρέπει συμμετοχή στις ισχύουσες διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 
3. Να έχουν υποβάλει μηχανογραφικό δελτίο ως υποψήφιοι για εισαγωγή με τη γενική σειρά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το τρέχον έτος (2021). 
4. Οι υποψήφιοι αθλητές/τριες θα πρέπει να είναι κάτοχοι βεβαίωσης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019, 2020 ή 2021
5. Να μην έχουν εισαχθεί το τρέχον έτος (2021) με τη γενική σειρά σε Τμήμα, ή εισαγωγική κατεύθυνση Τμήματος των Πανεπιστημίων και των Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε., συμπεριλαμβανομένων των Σ.Ε.Φ.Α.Α-Τ.Ε.Φ.Α.Α. της πρώτης τους προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο. 
6. Να υποβάλουν αίτηση εισαγωγής και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στο Κεφάλαιο ΙV για την περίπτωσή τους.
7. Επισημαίνεται ότι οι αθλητές που έχουν υποβάλει αίτηση για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βάσει των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 8 του άρθρου 18 του ν. 3708/2008, και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους με την ίδια διάκριση και τα αμέσως επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη από αυτό που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση εισαγωγής βάσει των διατάξεων αυτών. Το δικαίωμα επανακτάται με νεότερη νίκη σε διαφορετική διοργάνωση. Οι αναφερόμενες διακρίσεις να έχουν κατακτηθεί από τους αθλητές/τριες κατά τη διάρκεια των τεσσάρων (4) τελευταίων ετών (1-9-2017 έως 19-9-2021) πριν από το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο ο αθλητής/τρια υποβάλλει αίτηση εισαγωγής.

Οι αθλητές/τριες των περιπτώσεων Γ και Δ, που πληρούν όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις κρίνονται για εισαγωγή σε :
 α) ποσοστό θέσεων 20% επιπλέον του αριθμού εισακτέων, για Σ.Ε.Φ.Α.Α- Τ.Ε.Φ.Α.Α.
β) ποσοστό θέσεων 3% επιπλέον του αριθμού εισακτέων, για τα Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις Tμημάτων των Πανεπιστημίων 

Στους ανωτέρω υποψηφίους διακριθέντες αθλητές/τριες παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής σε Σ.Ε.Φ.Α.Α.- Τ.Ε.Φ.Α.Α ή σε άλλη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίων και των Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε., σύμφωνα με τη σειρά προτίμησης τους στο μηχανογραφικό τους δελτίο, κατά φθίνουσα σειρά μορίων και εφόσον αφενός, έχουν επιτύχει στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογική επίδοση ίση ή μεγαλύτερη
α) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών 14 δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών), όπου συντρέχει τέτοια περίπτωση, και
β) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης), κατά τις διατάξεις του ν.4777/2021 και αφετέρου, συγκεντρώνουν αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 100% του αριθμού μορίων του τελευταίου εισαχθέντος με την γενική σειρά στη συγκεκριμένη σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος (2021), κατά τις διατάξεις της παρ. 3 του άρ. 2 του ν.2525/1997 όπως ισχύει, ύστερα από προσαύξηση του συνόλου των μορίων, για την κάθε περίπτωση χωριστά και μέχρι να συμπληρωθούν οι προβλεπόμενες θέσεις εισακτέων κάθε τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης τμήματος. 

Ειδικά για τους υποψηφίους οι οποίοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ του Ιουνίου 2020 και κατέθεσαν εφέτος μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ του Ιουνίου 2021, ο αριθμός των θέσεων εισαγωγής της εν λόγω κατηγορίας, θα κατανεμηθεί αναλογικά μεταξύ αυτών που επέλεξαν να διαγωνισθούν τον Ιούνιο 2020 με το νέο σύστημα του ΓΕΛ και των υποψηφίων που επέλεξαν να διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα του ΓΕΛ. Τα ποσοστά θα προκύψουν με βάση τις δηλωθείσες προτιμήσεις κατά την διαδικασία αρχικής υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

 Οι αθλητές/τριες που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ 2021 και υπέβαλαν Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα κριθούν για τις θέσεις του 3% και 20%, κατά περίπτωση, που προκύπτουν με αναλογική εφαρμογή των γενικότερων διατάξεων για την πρόσβαση των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή:
 α) σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) του αριθμού εισακτέων της εν λόγω κατηγορίας, σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Πανεπιστημίων, που καθορίζονται ως αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν, καθώς και σε κοινή ομάδα Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων των Πανεπιστημίων, στην οποία εισάγονται απόφοιτοι όλων των τομέων.
Κατ’ εξαίρεση, το ποσοστό του προηγούμενου εδαφίου ανέρχεται σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) του αριθμού εισακτέων της εν λόγω κατηγορίας σε Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, σε Τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής και Φαρμακευτικής και των Τμημάτων Φυσικής, Βιολογίας και Γεωλογίας, εάν καθορίζονται ως αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν, και
 β) σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) του αριθμού εισακτέων της εν λόγω κατηγορίας στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.), σε Τμήματα που καθορίζονται ως αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς από τους οποίους αποφοιτούν. Επισημαίνεται ότι οι αθλητές απόφοιτοι εσπερινού Γενικού ή Ενιαίου Λυκείου μόνον εάν είναι κάτοχοι βεβαίωσης συμμετοχής ημερήσιου Γενικού Λυκείου, που τους χορηγήθηκε μετά από συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων Γενικών Λυκείων, κρίνονται για εισαγωγή στα αντίστοιχα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων των Πανεπιστημίων. 

Εάν στην τελευταία θέση ισοβαθμούν δύο ή περισσότεροι υποψήφιοι, εισάγεται κατά σειρά προτεραιότητας ο αθλητής που πέτυχε:
 1. Διάκριση σε άθλημα ή αγώνισμα που περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων
2. Νίκη στην ανώτατη κατηγορία του αθλήματος ή του αγωνίσματος. 
3. Ανώτερου επιπέδου διάκριση με βάση τη σειρά προτεραιότητας των διακρίσεων που καθορίζεται με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού. 
4. Μεγαλύτερο βαθμό στον τίτλο σπουδών του
5. Σε περίπτωση και πάλι ισοβαθμίας διενεργείται δημόσια κλήρωση. 

 Ο αθλητής/τρια που εισάγεται σε Σ.Ε.Φ.Α.Α- Τ.Ε.Φ.Α.Α. υποχρεούται να ακολουθήσει την ειδικότητα του αθλήματος στο οποίο σημείωσε τη διάκριση, με βάση την οποία έγινε η εισαγωγή του, εφόσον το τμήμα εισαγωγής του χορηγεί την ειδικότητα αυτή. 

Τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), τα οποία έχουν χαρακτηριστεί αθλητές από την ειδική επιτροπή της παρ. 5 του άρθρου 29 του ν. 2725/1999, εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά τα οριζόμενα στο ανωτέρω κεφάλαιο σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στις διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 38 του Ν. 4115/2013 (ΦΕΚ 24 Α’) Οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 εφαρμόζονται ανάλογα και στους συνοδούς αθλητές, οι οποίοι αγωνίζονται μαζί με αθλητές με αναπηρία, όπως και όπου απαιτείται από το αγώνισμά τους σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς του οικείου αθλήματος και σημειώνουν τις εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις της παρ. 2 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999. Με την επιφύλαξη τυχόν αντίθετων διατάξεων σχετικά με την εισαγωγή τους στα Σ.Ε.Φ.Α.Α.- Τ.Ε.Φ.Α.Α, η παρούσα αφορά αποκλειστικά και μόνον στα εξής αθλήματα ΑμεΑ: στίβο, 16 ποδηλασία, μπότσια (boccia) και ειδικότερα στους πιλότους που αγωνίζονται σε αγώνες ποδηλασίας τάντεμ (tandem), στους αθλητές - συνοδούς των αθλητών του στίβου με προβλήματα όρασης και στους αθλητές - συνοδούς των ατόμων με αναπηρία που αγωνίζονται στο μπότσια.».

Επισημαίνεται ότι θα πρέπει οι υποψήφιοι να διαβάσουν πολύ προσεκτικά την εν λόγω εγκύκλιο, προκειμένου να καταθέσουν στο Υπουργείο Παιδείας (στην ταχυδρομική διεύθυνση που αναγράφεται παρακάτω) ολοκληρωμένο τον φάκελο της υποψηφιότητας τους, περιλαμβάνοντας την αίτηση τους, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, κατά περίπτωση. Δεν θα γίνονται δεκτές εκπρόθεσμες αιτήσεις και φάκελοι με ελλιπή δικαιολογητικά. 

Η αίτηση και τα λοιπά δικαιολογητικά υποβάλλονται για το έτος 2021 ταχυδρομικώς, με συστημένη επιστολή (ευανάγνωστη ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομικής υπηρεσίας), από την 6η Οκτωβρίου έως την 16η Οκτωβρίου 2021*, στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την Επιτροπή Επιλογής Αθλητών, και συγκεκριμένα υποβάλλονται στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση: ΕΔΩ