Λειτουργία και Επιδότησης της Τάξης Μαθητείας

 Ορίσθηκαν με την Υ.Α. Αριθμ. ΦΒ7/121875/Κ3/Β/2021 θεματα σχετικά με  :

1.Επιδότηση Μαθητευόμενων Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας
2.Αποζημίωση μαθητευόμενων/Ασφαλιστική κάλυψη του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας 
3.Ο κανονισμός λειτουργίας του έτους Μαθητείας

Το «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευόμενων του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας» ορίζεται στο ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι 27,59€ για τους μαθητευόμενους ή, όπως αυτό διαμορφώνεται από το αρμόδιο Υπουργείο. Η αποζημίωση επιδοτείται από το Υ.ΠΑΙ.Θ. μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ και καταβάλλεται από τον Ειδικό Λογαριασμό στους μαθητευόμενους ενώ οι νόμιμες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται μηνιαίως από τον εργοδότη, στον οποίο πραγματοποιείται το «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξη Μαθητείας». Για τα θέματα της αποζημίωσης/ασφαλιστικής κάλυψης των μαθητευομένων τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις(δείτε εδώ)

Το Μεταλυκειακό Έτος  - Τάξη Μαθητείας είναι προαιρετικό, ανήκει στη μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση και αποτελεί εκπαιδευτική διαδρομή, που η ολοκλήρωσή της, ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων της, οδηγεί σε τίτλο επιπέδου πέντε (5) του Ε.Σ.Ε.Ε.Κ

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Στο Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας εγγράφονται κατά την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας: 

  • κάτοχοι απολυτηρίου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., καθώς και οι κάτοχοι ισότιμων προς αυτούς τίτλων σε συναφείς ειδικότητες και 
  • οι κάτοχοι απολυτηρίου ΓΕ.Λ. και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. σε συναφείς ειδικότητες. 
  • Ο μαθητευόμενος οφείλει να είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης κατά την εγγραφή του και σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας.