Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.). 2021

 Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και του Π.Μ.Δ. για εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ αρχίζουν από την Παρασκευή 25 Ιουνίου και θα λήξουν πριν τα τέλη του Ιουλίου

Πιο αναλυτικά: Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ, θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από την Παρασκευή 25 Ιουνίου, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

 Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν μετά από την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ, να προχωρήσουν τελικά στην οριστική υποβολή του, κατόπιν νεότερης εγκυκλίου.

Συνεπώς, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), από την Παρασκευή 25 Ιουνίου ως και την Τετάρτη 30 Ιουνίου.

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος Μηχανογραφικό Δελτίο ΓΕΛ έχουν οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021 των ΓΕΛ. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, θα γίνεται στο ΓΕΛ που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση.

 Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις εκάστου σχολικού έτους δύνανται να υποβάλουν τόσο το ανωτέρω μηχανογραφικό δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ έχουν: α. Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ του 2021. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό ασφαλείας (password) που θα έχουν ήδη δημιουργήσει ως ανωτέρω (βλ. Β2). β. Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ του 2021. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, θα γίνεται στο ΓΕΛ που φοιτούσαν.

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο για το 10% έχουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕΛ το 2019 ή το 2020, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι υποψήφιοι είχαν συμμετάσχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του 2019 ή του 2020 δεν δικαιούνται να είναι υποψήφιοι φέτος για το 10% των θέσεων. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους ανωτέρω υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, θα γίνεται σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ, κατά προτίμηση σε εκείνο της αποφοίτησής τους ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση με τα ΓΕΛ, και τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, θα πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους μετά την ανακοίνωση των βαθμών των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ στο Λύκειό τους, ώστε να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, για να αποκτήσουν password. Αν στο μεταξύ έχουν ήδη αποκτήσει password (25 με 30-6-2021), απλώς θα ακυρωθεί το πρώτο και θα ισχύσει το δεύτερο password. 

Κάθε υποψήφιος είτε με νέα είτε χωρίς νέα εξέταση το 2021 δικαιούται να υποβάλει ένα μόνο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΜΔ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είτε ΜΟΝΟ με τα ΓΕΛ είτε ΜΟΝΟ με τα ΕΠΑΛ, είτε μόνο για το 90% είτε μόνο για το 10% των θέσεων.

Για όλους τους φετινούς αποφοίτους του τριετούς εσπερινού ΓΕΛ, θα εκδοθεί από τα Λύκεια αποφοίτησης βεβαίωση, που θα βεβαιώνει ότι ο εν λόγω υποψήφιος δικαιούται ή όχι να έχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΓΕΛ και θα βεβαιώνει τη συγκεκριμένη περίπτωσή του (πχ, είχε πλήρη φοίτηση από την έναρξη και έως τη λήξη κάθε διδακτικού έτους και στις τρεις τάξεις του Εσπερινού Γενικού Λυκείου, κλπ). Ο υποψήφιος θα αποκτήσει και θα διατηρήσει στο αρχείο του τη συγκεκριμένη βεβαίωση και θα την επιδεικνύει για την υποβολή του ΜΔ κατά το έτος αποφοίτησης ή για την υποβολή της Αίτησης-Δήλωσης, οποιοδήποτε επόμενο έτος.
 
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).



 Αν ανήκει σε κάποια ειδική κατηγορία 
(βλ. παρ. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ - ΤΜΗΜΑ Α΄ ----- Ταχ. Δ/νση: Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 37 Μαρούσι, 24 - 6 - 2021 Τ.Κ. – Πόλη: 151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ Αρ.Πρωτ. Βαθμός Προτερ. Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr Φ251/ 75431 /Α5 email: t01ode2@minedu.gov.gr Πληροφορίες: Κων/να Ντούτσου 2103442684 Αν. Λάμπος 2103442702 Δ. Τσόλκα 2103442072 Ε. Αναγνωστοπούλου 2103442699 Προς: 1. Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπ/σης 2. Δ/ντές Δ/νσεων Δ.Ε. 3. ΚΕΣΥ (διά των Δ/νσεων Δ.Ε.) 4. Δ/ντές ΓΕΛ (δια των Δ/νσεων Δ.Ε.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- Ε1), προσκομίζει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έλεγχο με μια σχετική αίτηση. 

Το ΥΠΑΙΘ έχει δημιουργήσει αρχείο (βάση δεδομένων έτους 2021) σύμφωνα με τις Αιτήσεις- Δηλώσεις των υποψηφίων. 

Αν πρόκειται για υποψηφίους ημερήσιων ΓΕΛ 2019 ή 2020 για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να προσέρχονται για να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ και κατά προτίμηση στο Λύκειο αποφοίτησής τους ή στο ημερήσιο ΓΕΛ που είναι πλησιέστερο στην κατοικία τους. 

Για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι υποψήφιοι του 2019 διεκδικούν ποσοστό από το 40% των θέσεων και οι υποψήφιοι του 2020 διεκδικούν ποσοστό από το 60% των θέσεων της εν λόγω κατηγορίας του 10%. 

Επίσης στο Λύκειό τους θα προσέρχονται όσοι τελειόφοιτοι ΓΕΛ του τρέχοντος σχολικού έτους δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ έτους 2021 και οι οποίοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ, προκειμένου να δημιουργήσουν με την ίδια διαδικασία τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password) (βλ. ΚΕΦ Γ). 

Ο υποψήφιος θα μπορεί πλέον, εντός Ιουλίου, με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) μέσω διαδικτύου να επεξεργαστεί και να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο (Μ.Δ. ή/και Π.Μ.Δ.) σε συγκεκριμένη προθεσμία. 

Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες χρήσης και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά και βάσεις εισαγωγής παλαιότερων ετών. Εντός Ιουλίου και σε συγκεκριμένη προθεσμία που θα ανακοινωθεί αργότερα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υποχρεωτικά τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. 

Για όσους υποψηφίους που, για οποιονδήποτε λόγο, επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.

Για την υποστήριξη της υποβολής του Μ.Δ. ή/και Π.Μ.Δ. τον Ιούλιο, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον κάποιες ημέρες, οι οποίες θα οριστούν αργότερα. Αυτές τις ημέρες ο (Υπο)Διευθυντής και ένας εκπαιδευτικός για το χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου θα μπορεί να επιτρέψει στους υποψηφίους να αποκτήσουν password (σε περίπτωση απώλειας ή παράλειψης δημιουργίας ) και να συντονίζει τους υποψηφίους, για να οριστικοποιήσουν το Μ.Δ. ή/και το Π.Μ.Δ