Πώς να γίνω Κινηματογραφιστής: 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας CAMERA ZIZANIO 2023

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της 22ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας CAMERA ZIZANIO, προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των δημόσιων και ιδιωτικών νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων της χώρας να λάβουν μέρος με ταινίες τους στην 22η Camera Zizanio. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών του ΥΠΑΙΘ και θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 10 Δεκεμβρίου 2021 στον Πύργο Ηλείας παράλληλα με το 25ο Φεστιβάλ Ολυμπίας.
 
ΌΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

1. Το θέμα της ταινίας είναι ελεύθερο, χωρίς περιορισμούς. Γίνεται ωστόσο σαφές ότι αποκλείονται ταινίες που εκπέμπουν μηνύματα αντιτιθέμενα στο περιεχόμενο των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει επικυρώσει η Ελλάδα (Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ανθρώπου, Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.).

2. Η ιδέα της ταινίας πρέπει να είναι προϊόν της δημιουργικής σκέψης και φαντασίας των παιδιών. Οι ταινίες δεν πρέπει να περιλαμβάνουν υλικό το οποίο υπόκειται σε έλεγχο πνευματικών δικαιωμάτων. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συνδράμουν τα παιδιά στη διαδικασία της δημιουργίας και ιδιαίτερα σε τεχνικά ζητήματα και στην τελική επεξεργασία της ταινίας. Όμως, ταινίες στις οποίες η συμμετοχή των παιδιών είναι μικρότερη του 50% ή εκπαιδευτικοί υπογράφουν το σενάριο ή/και τη σκηνοθεσία, δεν διαγωνίζονται. (Κατά την κρίση της Προκριματικής Επιτροπής της Camera Zizanio, οι ταινίες αυτές δύναται να προβληθούν στο Πληροφοριακό Τμήμα). Πιθανές τεχνικές ατέλειες δεν αποτελούν κριτήριο αποκλεισμού μιας ταινίας.

3. Βασικό ζητούμενο της συμμετοχής στην Camera Zizanio είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία –από την ιδέα και το σενάριο μέχρι το μοντάζ και την τελική επεξεργασία και μέσα από τη διαδικασία αυτή να γίνουν δημιουργοί, να αναπτύξουν κριτική ικανότητα, να αποκτήσουν αισθητική παιδεία, να εκπαιδευτούν στη χρήση των νέων τεχνολογιών και τον χειρισμό των ψηφιακών μέσων παραγωγής και επεξεργασίας της κινούμενης εικόνας. 
 
Η έγκριση του ανωτέρω διαγωνισμού θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ http://edu-
gate.minedu.gov.gr/→Ενημερωτικό Υλικό Εγκεκριμένα Προγράμματα 2022-23→Διαγωνισμοί.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, επισυνάπτεται η προκήρυξη του Διαγωνισμού. Εναλλακτικά μπορείτε να απευθύνεστε στον φορέα που διοργανώνει τον ανωτέρω διαγωνισμό στα τηλ. 2108664470 και 2108664030 (κα Λητώ Θεοδοσίου), στην ιστοσελίδα 
https://camerazizanio.net/ και στο e-mail  l.theodosiou@olympiafestival

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους - Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας [ΠΥΡΓΟΣ, Χρυσανθακοπούλου 2, 271 31, 2621026890] - [ΑΘΗΝΑ, Ρόδου 18Α, 112 52, 2108664470]
 
[info@olympiafestival.gr, tofyloseprotoplano@gmail.com] [www.olympiafestival.gr]