Επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων στην ειδικότητα της Εργαστηριακής Γενετικής

 Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Γ5/27057/2019  (ΦΕΚ 1355/19-4-2019) για την Εκπαίδευση στην  Ειδικότητα της Εργαστηριακής Γενετικής,  όπως τροποποιήθηκε από την Υπουργική Απόφαση Γ5α/45851/2019 (ΦΕΚ 2661/2-7-2019), ορίζεται ότι στην ειδικότητα της Εργαστηριακής Γενετικής δύνανται να ασκηθούν πλην των εχόντων πτυχία Ιατρικής Α.Ε.Ι. και οι έχοντες τα παρακάτω πτυχία και προαπαιτούμενα:

Α. Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με γνωστικό αντικείμενο Γενετική, Ιατρική Γενετική, Μοριακή Γενετική, Ιατρική Μοριακή Γενετική, Νευρογενετική, Φαρμακογενωμική, οι οποίοι διενεργούν εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις γενετικής και έχουν υπογράψει απαντητικές εκθέσεις σε Πανεπιστημιακά εργαστήρια ή Νοσοκομεία για τουλάχιστον πέντε (5) έτη.

Β. Πτυχιούχοι του άρθρου 1 της παρούσας, οι οποίοι απέκτησαν την ειδικότητα της Εργαστηριακής Γενετικής σε χώρα του εξωτερικού μετά από επιτυχή παρακολούθηση πλήρους εκπαιδευτικού προγράμματος ειδικότητας τουλάχιστον τετραετούς διάρκειας.

Γ. Βιολόγοι Α.Ε.Ι., πτυχιούχοι τμήματος Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πτυχιούχοι τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πτυχιούχοι τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ιατροί, Διευθυντές ή εκτελούντες χρέη Διευθυντή ή επιστημονικοί υπεύθυνοι αυτοτελών Εργαστηρίων ή Τμημάτων Γενετικής εντός Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ, των οποίων η σύσταση και αυτοτέλεια θα πιστοποιείται από τον δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οργανισμό του Νοσοκομείου και οι οποίοι υπογράφουν απαντητικές εκθέσεις στο Νοσοκομείο.

Δ. Βιολόγοι Α.Ε.Ι, πτυχιούχοι τμήματος Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πτυχιούχοι τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πτυχιούχοι τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Διευθυντές Εργαστηρίων Γενετικής που εργάζονται σε Ερευνητικά Ινστιτούτα (Ν.Π.ΙΔ), όπως (π.χ. Δημόκριτος, Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού), οι οποίοι παρέχουν διαγνωστικές υπηρεσίες Εργαστηριακής Γενετικής και έχουν υπογράψει απαντητικές εκθέσεις στα Ερευνητικά Ινστιτούτα για τουλάχιστον δέκα (10) έτη.

Ε. Βιολόγοι Α.Ε.Ι, πτυχιούχοι τμήματος Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πτυχιούχοι τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πτυχιούχοι τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μάστερ) στο αντικείμενο της Γενετικής του Ανθρώπου και Βιολόγοι κάτοχοι Διδακτορικού τίτλου σπουδών, στο αντικείμενο της Γενετικής του Ανθρώπου, οι οποίοι να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: 

1) Να έχουν θέση εργασίας, τα τελευταία δώδεκα (12) χρόνια για τους κατόχους Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μάστερ) και τα τελευταία εννέα (9)χρόνια για τους κατόχους Διδακτορικού διπλώματος, μετά την απόκτηση του Μεταπτυχιακού ή του Διδακτορικού διπλώματος, σε αυτοτελές Εργαστήριο, ή τμήμα Γενετικής σε Πανεπιστημιακό, ή Νοσοκομείο του ΕΣΥ, ή σε Ερευνητικά Κέντρα (Ν.Π.Ι.Δ), ή σε Πανεπιστημιακό Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, των οποίων η αυτοτέλεια να πιστοποιείται από τους οργανισμούς σύστασής τους.

2) Να συμμετέχουν ενεργά στη διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων γενετικής και να υπογράφουν απαντητικές εκθέσεις στα παραπάνω ιδρύματα τουλάχιστον τα τελευταία οκτώ (8) έτη.

3) Να έχουν αποδεδειγμένη συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε αντικείμενο συναφές με το περιεχόμενο της Ειδικότητας της Εργαστηριακής Γενετικής με παρακολούθηση εξειδικευμένων σειρών μαθημάτων ή σεμιναρίων με πιστοποιητικό που αποδεικνύει την επιτυχή ολοκλήρωση τους ή να έχουν τον τίτλο του European Registered Clinical Laboratory Geneticist (ErCLG).

Στ. Βιολόγοι Α.Ε.Ι, πτυχιούχοι τμήματος Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πτυχιούχοι τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πτυχιούχοι τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μάστερ) στο αντικείμενο της Γενετικής του Ανθρώπου ή κάτοχοι Διδακτορικού τίτλου σπουδών, στο αντικείμενο της Γενετικής του Ανθρώπου, οι οποίοι:

1) Να έχουν θέση εργασίας τα τελευταία δώδεκα (12) χρόνια για τους κατόχους Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μάστερ) και τα τελευταία εννέα (9) χρόνια για τους κατόχους Διδακτορικού διπλώματος, μετά την απόκτηση του Μεταπτυχιακού ή του Διδακτορικού διπλώματος, σε ιδιωτικό εργαστήριο που παρέχει εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις Γενετικής του Ανθρώπου και το οποίο πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

i) Είναι αυτοτελές από τη σύσταση του και να έχει δέκα (10) έτη τουλάχιστον λειτουργίας στο πεδίο της Εργαστηριακής Γενετικής του Ανθρώπου,

ii) Είναι ενταγμένο σε μεγαλύτερο Κέντρο, η αυτοτελής λειτουργία του οποίου να αποδεικνύεται από τον οργανισμό σύστασης του Κέντρου και να έχει δέκα (10) έτη τουλάχιστον εργαστηριακή διαγνωστική δραστηριότητα στη Γενετική του Ανθρώπου,

2) Να συμμετέχουν ενεργά στη διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων γενετικής και να υπογράφουν απαντητικές εκθέσεις στο ιδιωτικό εργαστήριο τουλάχιστον τα τελευταία οκτώ (8) έτη.

3) Να έχουν αποδεδειγμένη συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε αντικείμενο συναφές με το περιεχόμενο της Ειδικότητας της Εργαστηριακής Γενετικής με παρακολούθηση εξειδικευμένων σειρών μαθημάτων ή σεμιναρίων με πιστοποιητικό που αποδεικνύει την επιτυχή ολοκλήρωση τους ή να έχουν τον τίτλο του European Registered Clinical Laboratory Geneticist (ErCLG).

Ζ. Βιολόγοι A.E.I, πτυχιούχοι τμήματος Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πτυχιούχοι τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πτυχιούχοι τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Κατέχουν θέση εργασίας σε Δημόσιο ή ιδιωτικό Εργαστήριο που παρέχει εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις γενετικής πάνω από είκοσι (20) έτη.

2) Συμμετέχουν ενεργά στη διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων γενετικής και να υπογράφουν απαντητικές εκθέσεις τουλάχιστον τα τελευταία δέκα (10) έτη.

Γ) Έχουν αποκτήσει τον τίτλο του European Registered Clinical Laboratory Geneticist (ErCLG).

Οι παραπάνω υποψήφιοι εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας θα υποβάλλουν αίτηση στη Διεύθυνση Ιατρών, Λοιπών Επιστημόνων και Επαγγελματιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας θα αποκτήσουν τον τίτλο της ειδικότητας της Εργαστηριακής Γενετικής, χωρίς εξετάσεις. 

Όσοι υποψήφιοι συμπληρώνουν τα παραπάνω αναφερόμενα προσόντα εντός τριών(3) ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας μπορούν επίσης να διεκδικήσουν την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας με τις μεταβατικές διατάξεις. 

Δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων θα παρέχεται και για έξι (6) επιπλέον μήνες από την ημερομηνία λήξης των μεταβατικών διατάξεων.

Ο τίτλος της ειδικότητας Εργαστηριακής Γενετικής για τους επιστήμονες πλην των ιατρών θα χορηγείται από την Διεύθυνση Ιατρών, Λοιπών Επιστημόνων και Επαγγελματιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Ο τύπος και το περιεχόμενο του τίτλου συμφωνούν με τον τύπο και το περιεχόμενο του αντίστοιχου τίτλου που χορηγείται στους ιατρούς, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Από την ίδια Διεύθυνση θα χορηγούνται και οι τίτλοι της ειδικότητας με βάση τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 (ΦΕΚ Α" 78), όπως ισχύει, καθώς και τα πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κ.α που αφορούν στον τίτλο της ειδικότητας της Εργαστηριακής Γενετικής.