Λειτουργία Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

 Πλαίσιο Λειτουργίας ΕΣΚ
1.Το εκπαιδευτικό έτος στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.
2. Η επαγγελματική κατάρτιση στις Ε.Σ.Κ. διαρκεί δύο έτη που περιλαμβάνουν τις τάξεις Α’ και Β’ που διαιρούνται σε τέσσερα (4) εξάμηνα (Α’ , Β’, Γ’ και Δ’) και οργανώνονται σε τμήματα ειδικότητας, συμπεριλαμβανομένης σε αυτά της περιόδου πρακτικής άσκησης ή  προγράμματος μάθησηςσε εργασιακό χώρο σύμφωνα με τον οδηγό κατάρτισης
της ειδικότητας και η επιτυχής ολοκλήρωσή της οδηγεί στη χορήγηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης.
3. Η βεβαίωση επαγγελματικής κατάρτισης επιτρέπει στον κάτοχό της να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης που διενεργούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ, για την απόκτηση πτυχίου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου τρία (3) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
4. Τα εξάμηνα κατάρτισης διαρκούν από την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου κάθε έτους μέχρι την 14η Φεβρουαρίου του επόμενου έτους και από τη 16η Φεβρουαρίου κάθε έτους ή την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα μέχρι την 30η Ιουνίου του ίδιου έτους. Η επαγγελ-
ματική κατάρτιση στις Ε.Σ.Κ. δύναται να ξεκινά κατά την έναρξη των προηγούμενων εξαμήνων.
5. Κάθε εξάμηνο κατάρτισης περιλαμβάνει την περίοδο διεξαγωγής των μαθημάτων, την περίοδο διεξαγωγής των εξετάσεων εξαμήνου και την περίοδο διεξαγωγής της πρακτικής άσκησης ή του προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο όπως αυτές περιγράφονται στον
οδηγό κατάρτισης κάθε ειδικότητας. Η κατάρτιση κάθε εξαμήνου είναι πλήρης, όταν έχουν συμπληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διδακτικές ώρες, όπως αυτές περιγράφονται στον Οδηγό Κατάρτισης κάθε ειδικότητας.
6. Σε περίπτωση κατά την οποία, σε μία ή περισσότερες Ε.Σ.Κ. δεν πραγματοποιηθεί μέρος ή το σύνολο των προβλεπόμενων διδακτικών ωρών:
α) Πραγματοποιείται, με ευθύνη της Διοίκησης της Ε.Σ.Κ. αναπλήρωση των διδακτικών ωρών, με αντίστοιχη αύξηση των ωρών του εβδομαδιαίου προγράμματος.
β) Δύναται να παραταθεί το εξάμηνο κατάρτισης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ
7. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης/προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο διεξάγεται όπως περιγράφεται στον οδηγό κατάρτισης κάθε ειδικότητας.
8. Για τις Ε.Σ.Κ. εντός Καταστημάτων Κράτησης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών λειτουργίας τους, δύναται να εφαρμόζονται ειδικότερες ρυθμίσεις, κατά παρέκκλιση,σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 75 του ν. 4763/2020 Η διάρκεια της ωριαίας διδασκαλίας όλων των μαθημάτων καθορίζεται σε τριάντα πέντε (35) λεπτά.
2. Οι παρουσίες των καταρτιζομένων λαμβάνονται υποχρεωτικά ανά ώρα κατάρτισης κατά την έναρξή της και με ευθύνη του εκπαιδευτή ή των εκπαιδευτών. Δεν επιτρέπεται η παρουσία μη καταρτιζομένων εντός της αίθουσας διδασκαλίας ή του εργαστηριακού χώρου.
3. Ο μέγιστος αριθμός καταρτιζόμενων ανά εκπαιδευτή, καθορίζεται σε τριάντα (30) άτομα τόσο σε θεωρητικά όσο και σε μικτά μαθήματα με δυνατότητα αύξησης κατά 10% για περιπτώσεις μετεγγραφών, με απόφαση της Διεύθυνσης Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης της Ε.Σ.Κ.. Στα εργαστηριακά
μαθήματα και στο εργαστηριακό μέρος μικτών μαθημάτων, όταν ο αριθμός των καταρτιζόμενων υπερβαίνει τους δεκαπέντε (15), τοποθετείται και δεύτερος εκπαιδευτής.
 
  Στις Ε.Σ.Κ. εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου, ή άλλου ισότιμου τίτλου.
4. Η επιλογή των καταρτιζόμενων στις Ε.Σ.Κ. διενεργείται με την υποβολή αίτησης επιλογής στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. Ο υποψήφιος για την εισαγωγή του σε Δημόσια Ε.Σ.Κ. της επιλογής του μπορεί να δηλώσει στην αίτησή του μέχρι
πέντε (5) προτιμήσεις συνολικά, με σειρά προτεραιότητας.
5. Η ανακοίνωση έναρξης υποβολής αιτήσεων εκδίδεται από τη Διεύθυνση Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης της Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ. και Ν. μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.
6. Για την μοριοδότηση των υποψηφίων καταρτιζόμενων λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:
α) Ο βαθμός του τίτλου σπουδών, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή στην Ε.Σ.Κ. Τα μόρια που δίνει ο τίτλος είναι όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό. Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου σπουδών είναι εκφρασμένος σε διαφορετική
από την εικοσάβαθμη κλίμακα, γίνεται αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά στους τίτλους  δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής απαιτείται προηγουμένως επίσημη μετάφραση του τίτλου καθώς και η ισοτιμία του.
β) Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό του Δήμου ή από επίσημο έγγραφο της ένωσης Πολυτέκνων Ελλάδας, πέντε (5) μόρια.
γ) Η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό του Δήμου, τρία (3) μόρια.
δ) Η ιδιότητα του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας τρία (3) μόρια.
ε) Σε περίπτωση ισοβαθμίας, τη σειρά καθορίζουν:
1) η ιδιότητα πολύτεκνου γονέα ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, 
2) η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, 
3) η ιδιότητα προστάτη ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας, 
4) ο βαθμός του τίτλου. 
 
Δικαιολογητικά για την επιλογή των υποψηφίων καταρτιζόμενων Ε.Σ.Κ. αποτελούν τα ακόλουθα:
α) Αίτηση με τα προσωπικά στοιχεία του υποψηφίου.
β) Τίτλος σπουδών.
γ) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή Διαβατήριο.
δ) Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας ομογενούς.
ε) Άδεια διαμονής ενιαίου τύπου.
στ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Για τους καταρτιζόμενους, οι οποίοι είναι πολίτες χωρών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών, απαιτείται γνώση ελληνικής γλώσσας. Η υποβολή από τους καταρτιζόμενους πιστοποιητικού γνώσης ελληνικής γλώσσας κατ’ ελάχιστον επιπέδου Β1 στην Ε.Σ.Κ. φοίτησης αποτελεί προϋπόθεση
για την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησή τους και τη χορήγηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Β.Ε.Κ.), σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1.
8. Αλλοδαποί υπήκοοι χωρών εκτός Ε.Ε. στους οποίους έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα πρόσφυγα ή στους δικαιούχους προσωρινής προστασίας, οι οποίοι δεν μπορούν λόγω αντικειμενικής αδυναμίας να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εγγραφής, προκειμένου να εγγραφούν στις Ε.Σ.Κ., υποβάλλουν αντί του τίτλου σπουδών, Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, συνοδευόμενη από επίσημο έγγραφο του ελληνικού κράτους με
το οποίο τους αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα ή τοΠρακτική άσκηση - Μαθητεία
 
1. Η Πρακτική άσκηση/Μαθητεία σε χώρους εργασίας,είναι υποχρεωτική για τους καταρτιζόμενους των Ε.Σ.Κ.εκτός από τις περιπτώσεις απαλλαγής από την υποχρέωση πραγματοποίησής της. Η Πρακτική άσκηση ή η μαθητεία πραγματοποιείται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στους εκάστοτε οδηγούς κατάρτισης για την κάθε ειδικότητα.
2. Η εποπτεία, ο συντονισμός, η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση της Πρακτικής άσκησης/Μαθητείας χορηγείται άδεια διαμονής προσωρινής προστασίας και πραγματοποιούνται με ευθύνη του Διευθυντή της Ε.Σ.Κ. ήάλλου οριζόμενου από αυτόν προσώπου ως Συντονιστή
 
Πρακτικής Άσκησης/Μαθητείας
Ο Συντονιστής είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της παρουσίας του καταρτιζομένου, τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος εργασίας του ασκούμενου, τον επιτόπιο έλεγχο της επιχείρησης και την τήρηση ατομικού φακέλου πρακτικής Άσκησης/Μαθητείας με τις σχετικές μηνιαίες εκθέσεις προόδου.
3. Η πρακτική άσκηση/Μαθητεία δύναται να πραγματοποιείται σε θέσεις που προσφέρονται από φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α.α’ και β’ βαθμού και επιχειρήσεις, οι οποίοι στο πλαίσιο σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης καλούνται
«εργοδότες», με τους όρους και τις προϋποθέσεις του ν. 4763/2020 (Α’ 254) και του Κανονισμού Λειτουργίας των Ε.Σ.Κ., και με ευθύνη της Ε.Σ.Κ. στην οποία φοιτούν.
Εξαιρούνται οι φορείς:
α) Προσωρινής απασχόλησης
β) Τα νυχτερινά κέντρα
γ) Παροχής καθαριότητας και φύλαξης
δ) Τα πρακτορεία τυχερών παιχνιδιών
ε) Κάθε επιχείρηση στην οποία δεν είναι εφικτός ο έλεγχος της κατάρτισης από τον αρμόδιο φορέα
 
Δείτε αναλυτικά το σχετικό ΦΕΚ εδώ