Λεξικό ΕΝΓ: Επαγγέλματα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα & Εικονολεξικό

 Παρακολουθήστε εδώ την παρουσίαση των επαγγελμάτων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Επίσης το Εικονολεξικό του «Προσβάσιμου» είναι μια νέα εφαρμογή για την αναζήτηση εικόνων που ήδη υπάρχουν στο «Προσβάσιμο» όπως λέμε εν συντομία το αποθετήριο του έργου «Καθολικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προσβάσιμου Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού».

Το Εικονολεξικό  είναι ένα  λειτουργικό οπτικό λεξικό που αναπτύχθηκε κυρίως για άτομα με γνωστικές δυσκολίες, με περιορισμένη ή καθόλου ικανότητα να μιλούν, να διαβάζουν και να γράφουν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υλικό του Εικονολεξικού ελεύθερα και δωρεάν για οποιοδήποτε εκπαιδευτικό σκοπό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: για βασική επικοινωνία και  δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού όπως κοινωνικές ιστορίες, βιβλία, λίστες, ημερολόγια, κάρτες επικοινωνίας, αυτοκόλλητα κλπ. Ακόμη και για να εμπλουτίσετε οπτικά υλικό για την γενική ενταξιακή εκπαίδευση ή την ψυχαγωγία παιδιών. Να δημιουργήσετε παιχνίδια ή να εικονογραφήσετε ένα ωρολόγιο ή καθημερινό πρόγραμμα.

Μπορείτε να συνδυάσετε το Εικονολεξικό με:

  1. Το Λεξικό Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας http://prosvasimo.iep.edu.gr/dblexiko/
  2. Τις Νέες Γραμματοσειρές Πρώτης Ανάγνωσης και Γραφής https://prosvasimo.iep.edu.gr/el/nees-gramatoseires
  3. Τις γραμματοσειρές χειρομορφών Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και Ελληνικού Δακτυλικού Αλφάβητου https://prosvasimo.iep.edu.gr/el/gramatoseires
  4. Τις Κοινωνικές Ιστορίες https://prosvasimo.iep.edu.gr/el/koinonikesistories και όποιο άλλο υλικό του Προσβάσιμου ή άλλων ελεύθερων αποθετηρίων.

Το Εικονολεξικό  έχει αναπτυχθεί - και συνεχίζει να αναπτύσσεται - από εμπειρογνώμονες του Προσβάσιμου, σε συνεργασία με χρήστες, ειδικούς παιδαγωγούς, ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό  και επαγγελματίες με μακρά εμπειρία εναλλακτικών μέσων επικοινωνίας. Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί από τον Κώστα Μπούκουρα, ειδικό πληροφορικής του έργου.