«Προέλευση, προσόντα, πρόσληψη, μετάταξη και εξέλιξη αστυνομικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας

 Σύμφωνα με το  Π.Δ.48/14-7-2021, οι αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες κατά τομέα ως εξής: 
Α. ΤΟΜΕΑΣ Διοικητικού - Νομικού
Β. ΤΟΜΕΑΣ Οικονομικών - Τεχνικών και Πληροφορικής
Γ. ΤΟΜΕΑΣ Υγειονομικού
Δ. ΤΟΜΕΑΣ Εγκληματολογικών Εργαστηρίων

Οι αξιωματικοί ειδικών καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας προέρχονται: 
α. Από ιδιώτες που προσλαμβάνονται κατά την αναφερόμενη στα επόμενα άρθρα διαδικασία, με το βαθμό του Υπαστυνόμου Α’ οι ιατροί και με το βαθμό του Υπαστυνόμου Β’ οι οδοντίατροι και οι λοιποί αξιωματικοί. 
β. Από μετάταξη ή ένταξη αστυνομικού προσωπικού, ειδικών φρουρών και συνοριακών φυλάκων που κατέχει τα προσόντα και τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 3, όπως ισχύει. Στην περίπτωση αυτή καταρτίζεται ενιαίος πίνακας επιτυχόντων κατά κατηγορία και ειδικότητα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 6. 
Οι αξιωματικοί μετατάσσονται ή εντάσσονται στην αντίστοιχη κατηγορία αξιωματικών ειδικών καθηκόντων με το βαθμό που κατέχουν, όχι όμως κατώτερο από το βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄, οι δε ανθυπαστυνόμοι, αρχιφύλακες, υπαρχιφύλακες, αστυφύλακες, ειδικοί φρουροί και συνοριακοί φύλακες με το βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄. 
Το κατώτερο αστυνομικό προσωπικό του προηγούμενου εδαφίου και οι Υπαστυνόμοι Β, που κατέχουν τίτλο ιατρικής ειδικότητας, μετατάσσονται με το βαθμό του Υπαστυνόμου Α΄