Πίνακες ΕΒΕ 2021 & Υποβολή Μηχανογραφικού 19-28/7/2021

 Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τους πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ΓΕΛ & ΕΠΑΛ που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. 
Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110%  της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.
Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΩΝ 2021 (περισσότερες πληροφορίες εδώ)
Από τη Δευτέρα 19/7/2021 έως την Τετάρτη 28 /7/2021 μέχρι και ώρα 24.00, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων 2021  και οι υποψήφιοι με το 10% μπορούν να υποβάλλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. 

Την Πέμπτη 29-7-2021 και μέχρι το μεσημέρι στις 14.00 μ.μ., οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν τις σχολές που δεν επιθυμούν τελικά, ενώ η προσθήκη σχολών ή η αλλαγή σειράς προτιμήσεων δε θα είναι δυνατή. Στη συνέχεια, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων

Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα, για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεών του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ελάχιστη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 και την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή έχασαν το password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου

Με την Οριστικοποίηση, το Μ.Δ. αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το οριστικοποιημένο Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη οριστικοποιήσει το Μ.Δ., μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. μόνο για τις Σχολές και τα Πανεπιστήμια (δεν ισχύει το ίδιο για το παράλληλο μηχανογραφικό, όπου ο υποψήφιος μπορεί να το κάνει ΜΟΝΟΣ του μέσα από την ΕΦΑΡΜΟΓΉ υποβολής)

Όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση, και τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, θα πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους, ώστε να υπαχθούν στο ποσοστό του 10% των θέσεων, για να αποκτήσουν password. Αν στο μεταξύ είχαν ήδη αποκτήσει password, απλώς θα ακυρωθεί το πρώτο και θα ισχύσει το δεύτερο password

Δεν έχουν δυνατότητα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου οι μαθητές και οι απόφοιτοι που συμμετείχαν στις εξετάσεις με το σύστημα 90% και ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους είναι μικρότερος από τις ΕΒΕ όλων των τμημάτων και στην περίπτωση των σχολών που προϋποθέτουν την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, η βαθμολογία τους είναι μικρότερη από την αντίστοιχη ΕΒΕ

Όσοι απόφοιτοι 2019 & 2020 είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση - και σε αυτούς δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ).

 Μετά την οριστικοποίηση του Μ.Δ για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατήεντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. 

Αντίθετα, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης εντός της προθεσμίας μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του.

Οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). 

Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου Δ.ΙΕΚ 
  • Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2021. 
  • Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2021
  • Ειδικά για τους τελειόφοιτους/ες ή υποψηφίους/ες των ΕΠΑΛ, κατά την διαδικασία του παράλληλου μηχανογραφικού, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορά την εγγραφή τους απευθείας σε Γ’ εξάμηνο κατάρτισης.

  • Με τη δήλωσή του της ο/η υποψήφιος/α προσδιορίζει για ποιες ειδικότητες ανά δημόσιο ΙΕΚ επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής.

  • Στο παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο ο υποψήφιος μπορεί να δηλώνει προτίμηση για όσες ειδικότητες ανά δημόσιο ΙΕΚ επιθυμεί με οποιαδήποτε σειρά.


Οδηγίες - Φόρμες Υπολογισμού: 
  1. ΕΠΑΛ https://exams.it.minedu.gov.gr/content/useful/candidate_manual_epal.pdf
  2. ΓΕΛ  https://www.minedu.gov.gr/news/49544-19-07-21-ypovoli-mixanografikoy-deltiou-m-d-gia-eisagogi-stin-tritovathmia-ekpaidefsi-kai-parallilou-mixanografikoy-deltiou-p-m-d-gia-eisagogi-sta-diek-etous-2021
  3. Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 - Φόρμα Υπολογισμού Υπ.Παιδείας https://markcalc.it.minedu.gov.gr/
  4. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ σχετικά με το Μηχανογραφικό ΓΕΛ: Βάσεις, εισακτέοι, προτιμήσεις, μαθήματα, πληροφορίες για κάθε τμήμα. Περισσότερα: http://sep4u.gr/gel-app/