Υποβολή και αριθμός προτιμήσεων κατά την υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου 2021 σε Δ.ΙΕΚ.

 Καθορίστηκε με την Υ.Α. αριθμ.Φ.253.2/86939/A5/17-7-2021 ο τρόπος υποβολής και αριθμός δυνατών προτιμήσεων κατά την υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου 2021, όπου περιληπτικά προβλέπονται τα εξής:

1. Οι τελειόφοιτοι/ες των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) και οι υποψήφιοι/ες που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. του εκάστοτε σχολικού έτους δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

2. Ο τρόπος κατάρτισης των πινάκων κατάταξης, τα κριτήρια επιλογής, καθώς και ο χρόνος, τόπος και τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της παρ. 1 καθορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. 

3. Οι τελειόφοιτοι/ες και υποψήφιοι/ες της παρ. 1, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν κάποια από τις θέσεις καταρτιζόμενων σε δημόσιο Ι.Ε.Κ., οι οποίες διατίθενται προς κάλυψη με την υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, δύνανται να υποβάλουν αίτηση προς κάλυψη θέσης καταρτιζόμενου, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α’ 254) και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ.. 

4.Οι θέσεις καταρτιζόμενων της παρ. 1, οι οποίες παραμένουν κενές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου, διατίθενται προς κάλυψη σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4763/2020 (Α’ 254) και τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. (υπ’ αρ. 5954/23.6.2014 απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Β’1807), η διαδικασία επιλογής της ειδικής περίπτωσης η) της παρ. 5 του άρθρου 12 του ως άνω κανονισμού για το 10% επιπλέον των θέσεων επί της εκάστοτε καθορισμένης δυναμικότητας κάθε τμήματος γίνεται ξεχωριστά από τη διαδικασία επιλογής της γενικής περίπτωσης.

5.Στο παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο ο/η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώνει προτίμηση για όσες ειδικότητες ανά δημόσιο Ι.Ε.Κ. επιθυμεί με οποιαδήποτε σειρά

6. Η δήλωση προτιμήσεων στο παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου/ας υποβάλλεται με τα ατομικά στοιχεία (ονομαστικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας), τα στοιχεία αποφοίτησης (είδος, έτος απόκτησης και βαθμός τίτλου απόλυσης), τα στοιχεία που αφορούν την ιδιότητα πολύτεκνου γονέα ή τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, την ιδιότητα προστάτη ή τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας, την προϋπηρεσία, την ιδιότητα της ειδικής περίπτωσης η) της παρ. 5 του άρθρου 12 του κανονισμού λειτουργίας των ΙΕΚ, τις επιλογές προτίμησης και αποτελεί επίσημο παραστατικό για τη μηχανογραφική επεξεργασία των στοιχείων του/της υποψηφίου/ας όπου αναφέρεται ότι η καταθεση των απαραίτητων εγγραφων πρέπει να γίνει εντός 10 ημερών, διαφορετικά υπάρχει απώλεια της αρχικής επιλογής εγγραφής.

7.Μετά τη διαδικασία επιλογής, οι επιτυχόντες/ούσες μπορούν να κάνουν την εγγραφή τους στο Δ.Ι.Ε.Κ. και στην ειδικότητα επιτυχίας τους, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά εντός αποκλειστικής προθεσμίας. Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο όταν, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, τα νέα υπολογισθέντα μόρια που συγκεντρώνει ο/η επιτυχών/ούσα εξακολουθούν να μην είναι λιγότερα από το σύνολο των μορίων του τελευταίου εισαγομένου στο συγκεκριμένο Δ.Ι.Ε.Κ., ειδικότητα και είδος θέσης.

      Υπουργική Απόφαση 5954/2014 - ΦΕΚ 1807/Β/2-7-2014 για την Λειτουργία των ΙΕΚ


Για τη μοριοδότηση των υποψηφίων καταρτιζομένων λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:
α) Ο βαθμός του τίτλου σπουδών, ο οποίος απαιτείται για την εισαγωγή στο ΙΕΚ. Τα μόρια που δίνει ο τίτλος είναι τόσα όσα ο γενικός βαθμός, με μετατροπή του κλασματικού μέρους σε δεκαδικό. Σε περίπτωση που ο βαθμός του τίτλου σπουδών είναι εκφρασμένος σε διαφορετική από την εικοσαβάθμια κλίμακα, γίνεται αναγωγή του σε εικοσαβάθμια κλίμακα.
β) Η τεκμηριωμένη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά εργασιακή εμπειρία, σχετική με την ειδικότητα που επιθυμεί να καταρτιστεί, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ως εξής:
I.Για προϋπηρεσία τριών (3) μηνών δύο (2) μόρια.
II.Για προϋπηρεσία έξι (6) μηνών τρία (3) μόρια.
III.Για προϋπηρεσία εννέα (9) μηνών τέσσερα (4) μόρια.
IV.Για προϋπηρεασία δώδεκα (12) μηνών έξι (6) μόρια.
γ) Η εγγύτητα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης του υποψηφίου καταρτιζομένου με την ημερομηνία αποφοίτησης του από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως ακολούθως:
I.Για διάστημα ενός (1) έτους από την ημερομηνία αποφοίτησης δέκα (10) μόρια.
II.Για διάστημα δύο (2) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης επτά (7) μόρια.
III.Για διάστημα τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης πέντε (5) μόρια.
IV.Για διάστημα άνω των τριών (3) ετών από την ημερομηνία αποφοίτησης δύο (2) μόρια.
δ) Η ιδιότητα του πολύτεκνου γονέα ή του τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου ή επίσημο έγγραφο της ένωσης Πολυτέκνων Ελλάδας, πέντε (5) μόρια.
ε) Η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, όπως αυτή αποδεικνύεται από πιστοποιητικό Δήμου, τρία (3) μόρια.
ζ) Η ιδιότητα του προστάτη ή του τέκνου μονογονεϊκής οικογένειας τρία (3) μόρια.
η) Ειδικά οι ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή τα μέλη της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας μπορούν να εγγράφονται στα δημόσια ΙΕΚ σε καθορισμένο ποσοστό επί της εκάστοτε καθορισμένης δυναμικότητας των τμημάτων, σύμφωνα με απόφαση των Δ.Δ.Β.Μ. και με βάση τα οριζόμενα στην Υ.Α. Δ/13074/7.6.00 (ΦΕΚ 780/2362000), όπως εκάστοτε ισχύει

Ειδικότητες παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου 2021 για την εισαγωγή καταρτιζόμενων στα Δημόσια Ι.Ε.Κ.
Έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με την Υ.Α.Αριθμ. Κ5/62224 /7-6-2021, οι ειδικότητες και ο αριθμός των εισακτέων ανά Ι.Ε.Κ. και ειδικότητα στα δημόσια Ι.Ε.Κ., για τους τελειόφοιτους και τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2020-2021 οι οποίοι υποβάλλουν παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο σύμφωνα με την παραπάνω αναφερόμενη διαδικασία.