Παροχή δωρεάν στέγασης σε φοιτητές στο Πολυτεχνειο Κρήτης

 Το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδιασμού για τα έτη 2020-2025 και ειδικότερα του στόχου Προώθησης Αριστείας, αποφάσισε «την παροχή δωρεάν στέγασης και σε φοιτητές με υψηλά ακαδημαϊκά κριτήρια επίδοσης». 

Συγκεκριμένα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος έκρινε και αποφάσισε ότι ένας περιορισμένος αριθμός θέσεων στη Φοιτητική Εστία του Ιδρύματος μπορεί να διατεθεί σε νέους και υφιστάμενους φοιτητές του Ιδρύματος βάσει υψηλών ακαδημαϊκών κριτηρίων, ώστε να ενισχυθεί από τη μία πλευρά η προσέλκυση άριστων νέων φοιτητών, αλλά και από την άλλη πλευρά να υποστηριχθούν εμπράκτως οι φοιτητές εκείνοι που επιδεικνύουν συνέπεια και υψηλές επιδόσεις στη διάρκεια των σπουδών τους.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 θα διατεθούν συνολικά 20 θέσεις (10 σε πρωτοετείς φοιτητές και 10 σε υφιστάμενους φοιτητές) στη Φοιτητική Εστία για δωρεάν στέγαση φοιτητών που πληρούν τα κριτήρια αριστείας, όπως αυτά αναγράφονται στην αναλυτική απόφαση της Συγκλήτου με τα Κριτήρια Στέγασης 2022-2023 (ακαδημαϊκά, εισοδηματικά, αριστείας).

Επισημαίνεται ότι οι θέσεις που διατίθενται με κριτήρια αριστείας αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 7% των συνολικά 300 θέσεων στη Φοιτητική Εστία. Σε κάθε περίπτωση, η κύρια μέριμνα και ο σκοπός του συγκροτήματος της Φοιτητικής Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι να εξυπηρετεί τους ενεργούς φοιτητές του Ιδρύματος που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμες πρόσθετες πληροφορίες για τη Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης με πολλές φωτογραφίες

Ο Κανονισμός Στέγασης 2022-2023 παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τη λειτουργία της Φοιτητικής Εστίας. Οι φοιτητές (νέοι ή υφιστάμενοι) που θα επιλεγούν βάσει των κριτηρίων αριστείας δεν χρειάζεται να κάνουν οι ίδιοι κάποιες ενέργειες ή να υποβάλλουν αίτηση στέγασης, καθώς θα εντοπισθούν και θα ενημερωθούν απευθείας από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων. 

Υποβολή των αιτήσεων σίτισης

Η υποβολή αιτήσεων σίτισης, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 των πρωτοετών φοιτητών θα υλοποιηθεί σε διάστημα που θα ανακοινωθεί μετά την έναρξη των εγγραφών τους.

Τα δικαιολογητικά για άγαμους φοιτητές έως 25 ετών

Οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους πρέπει να υποβάλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά ανά κατηγορία σε ηλεκτρονική μορφή (αρχεία pdf), μεγέθους έως 2ΜΒ: 

1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (για έκδοση πατήστε εδώ). 

2. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (Εκκαθαριστικό Σημείωμα) σε ηλεκτρονική μορφή όπως λαμβάνεται από το TAXIS των γονέων, καθώς και του ιδίου του φοιτητή και των ανήλικων αδερφών του, εφόσον υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Οι Κύπριοι φοιτητές προσκομίζουν Φορολογική Βεβαίωση Προσόδων από το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου (υποχρεωτικά) και για τους δύο (2) γονείς, αλλά και για τους ιδίους τους φοιτητές και τα ανήλικα αδέλφια τους (εφόσον υποβάλλουν φορολογική δήλωση), αν έχουν εισόδημα. Γενικότερα οι Κύπριοι, ομογενείς και οι αλλοδαποί φοιτητές οφείλουν να προσκομίσουν δικαιολογητικά αντίστοιχα με αυτά που προσκομίζουν οι φοιτητές που η οικογένεια τους έχει μόνιμη κατοικία εντός Ελλάδος. Όλα τα έγγραφα που εκδίδονται από αλλοδαπές αρχές πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφραση στα ελληνικά. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης από τον ίδιο τον φοιτητή ή τους γονείς του, θα πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986. Δεν είναι απαραίτητη για τον φοιτητή, αν εμφανίζεται ως εξαρτώμενο μέλος στη φορολογική δήλωση των γονέων. Στην περίπτωση που ο γονέας είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού και δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Μόνιμου Κάτοικου Εξωτερικού από την αρμόδια Προξενική Αρχή σε συνδυασμό με Υπεύθυνη Δήλωση, όπου αναφέρεται ότι ο γονέας δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης στην Ελλάδα.