Ατομικος Λογαριασμος Δεξιοτήτων για καταρτιζόμενους ανεργους

 Ο Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων δημιουργείται και συνδεεται με πιστωτικές μονάδες καταρτισης των ανεργων. Προβλέπεται ότι:
 
Για κάθε καταρτιζόμενο τηρείται ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων, στον οποίο μπορούν να πιστώνονται δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία αντιστοιχούν σε πιστωτικές μονάδες που εξαργυρώνονται σε υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, συμβουλευτικής και καθοδήγησης ή πιστοποίησης, με κύριο στόχο την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των δικαιούχων και τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. 

Ο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων (Α.Λ.ΔΕ.) φυσικών προσώπων είναι ένας ειδικός λογαριασμός, ο οποίος περιλαμβάνει: 
α. Τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την ταυτοποίηση του κατόχου του, 
β. κάθε μορφής εκπαίδευση και κατάρτιση που έχει λάβει ο κάτοχος του λογαριασμού, 
γ. το σύνολο της επιδοτούμενης κατάρτισης που έχει λάβει ο κάτοχος του λογαριασμού, ανεξαρτήτως εάν περαίωσε επιτυχώς την κατάρτιση αυτή ή όχι, 
δ. τα ποσά της επιδότησης που αντιστοιχούν στο σύνολο της κατάρτισης που έχει λάβει ο κάτοχος του λογαριασμού, καθώς και σε κάθε επιμέρους επιδοτούμενη επαγγελματική κατάρτιση στην οποία έχει συμμετάσχει, 
ε. τα διαθέσιμα δικαιώματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης του κατόχου του λογαριασμού. 

Ο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων λειτουργεί ως ψηφιακό αρχείο και μπορεί να αξιοποιείται από τον κάτοχό του ως μέσο απόδειξης για την κατοχή υφιστάμενων δεξιοτήτων και την απόκτηση νέων, καθώς επίσης και από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και πότε ο κάτοχος του λογαριασμού είναι δικαιούχος επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ή για να υποστηριχθεί στην προσπάθειά του να ενταχθεί ή να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας. 

Ο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων είναι διασυνδεδεμένος με την ψηφιακή πύλη για τις δεξιότητες του άρθρου 40 του ν. 4921/2022 και η διαχείρισή του γίνεται μέσω της πύλης αυτής (skills.gov.gr).

 Οι Α.Λ.ΔΕ. παρέχουν στους δικαιούχους τους πιστωτικές μονάδες (που μετατρέπονται σε χρηματικό ποσό) που δύνανται να δαπανηθούν για κατάρτιση, συμβουλευτική και πιστοποίηση, με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητάς τους στην αγορά εργασίας. Κατά την πρώτη φάση εφαρμογής των Α.Λ.ΔΕ., ο δικαιούχος οφείλει να εξαργυρώσει τις χρηματικές/ πιστωτικές του μονάδες αποκλειστικά σε υπηρεσίες συμβουλευτικής ή/και κατάρτισης ή/και πιστοποίησης εντός 6 μηνών από την πίστωση του Α.Λ.ΔΕ. του.

 Οι δικαιούχοι οφείλουν να εξαργυρώσουν τις πιστωτικές μονάδες των Α.Λ.ΔΕ. αποκλειστικά σε υπηρεσίες συμβουλευτικής ή/και κατάρτισης ή/και πιστοποίησης από παρόχους που ανήκουν στο Μητρώο Επιλέξιμων Παρόχων Επιδοτούμενης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης της Δ.ΥΠ.Α. όπως ορίζεται από το άρθρο 37 του ν. 4921/2022, εντός του χρονικού διαστήματος που θα καθορίζεται στην εκάστοτε πρόσκληση που θα εκδίδει η ΔΥΠΑ. 3. Με σχετική πρόσκληση της Δ.ΥΠ.Α. καλούνται οι πάροχοι του μητρώου της παρ. 2 του παρόντος άρθρου να υποβάλουν προγράμματα κατάρτισης στις ζητούμενες θεματικές ενότητες. Οι προτεινόμενες θεματικές ενότητες προκύπτουν με βάση τους εκάστοτε στόχους της Στρατηγικής για την Αναβάθμιση των Δεξιοτήτων του Εργατικού Δυναμικού του άρθρου 26 του ν. 4921/2022. Άρθρο 8 Ενεργοποίηση του Α.Λ.ΔΕ.

 Η διαχείριση του ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων υλοποιείται μέσα από την ειδική ψηφιακή πλατφόρμα της παρ. 4 του άρθρου 1 της παρούσας. Η είσοδος στην πλατφόρμα Α.Λ.ΔΕ. πραγματοποιείται με κωδικούς Taxis και η επαλήθευση της ιδιότητας του Δικαιούχου Α.Λ.ΔΕ. πραγματοποιείται: 
α) Για τους ανέργους, μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Ανέργων της Δ.ΥΠ.Α. και 
β) για τους εργαζόμενους μέσω διαλειτουργικότητας με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. 

Μετά την ενεργοποίηση του Α.Λ.ΔΕ. του ο δικαιούχος καλείται με βάση το εργασιακό του καθεστώς (άνεργος ή εργαζόμενος): 
α) Αν είναι άνεργος, να συναινέσει στην επικοινωνία με Εργασιακό Σύμβουλο της Δ.ΥΠ.Α., συμπληρώνοντας φόρμα επικοινωνίας και σχετική αποδοχή όρων συναίνεσης που θα επιτρέπει την πρόσβαση του Εργασιακού Συμβούλου στον Α.Λ.ΔΕ. του ανέργου. 
β) Αν είναι εργαζόμενος, να συναινέσει στην πρόσβαση του εργοδότη στον Α.Λ.ΔΕ. του εργαζόμενου, ο οποίος δύναται να διαδραματίσει τον ρόλο Εργασιακού Συμβούλου. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται η δυνατότητα καθοδήγησης του δικαιούχου σε διαδρομή κατάρτισης (training path) και ειδικότερα σε προτεινόμενη επιδοτούμενη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, ανάλογης των αναγκών του και των αναγκών της αγοράς εργασίας, επιτυγχάνοντας τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων. 

Παράλληλα, ο δικαιούχος του Α.Λ.ΔΕ. έχει ελεύθερη πρόσβαση σε ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης του επιπέδου των δεξιοτήτων του καθώς και πρόσβαση σε πλήρη και επίκαιρη πληροφόρηση για τις δεξιότητες και τα επαγγέλματα αιχμής, τα δημοφιλέστερα προγράμματα κατάρτισης ανά πάροχο και κατά θεματική ενότητα. 

 Προκειμένου ο δικαιούχος να μπορεί να επιλέξει τις δεξιότητες τις οποίες πρέπει να αποκτήσει για τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασής του στην αγορά εργασίας πέραν της εφαρμογής αυτοαξιολόγησης, παρέχεται, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, ενημέρωση η οποία αφορά στις ανάγκες της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες όπως προκύπτουν από τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, στις ανάγκες του ανέργου σε δεξιότητες όπως προκύπτουν από το Ατομικό Σχέδιο Δράσης ή στις ανάγκες των εργαζόμενων που προκύπτουν από μελέτες κοινωνικών εταίρων και άλλες διαθέσιμες πηγές/εργαλεία.

Δείτε αναλυτικά εδώ το ΦΕΚ