Τροποποίηση των εγγραφών και μετεγγραφων μαθητών στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

  Προθεσμίες εγγραφής/ανανέωσης εγγραφής 

1) Οι εγγραφές/ανανεώσεις εγγραφών πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια (μέχρι την έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών εγγραφών) αυτεπάγγελτα, εφόσον ο/η μαθητής/τρια δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του/της. 

Οι αιτήσεις εγγραφής/ανανέωσης εγγραφής πραγματοποιούνται στα Γυμνάσια από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του προηγούμενου σχολικού έτους από το 16ο έτος της ηλικίας του/της μαθητή/τριας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12. 

Στα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια οι αιτήσεις πραγματοποιούνται εντός του Μαΐου - Ιουνίου του προηγούμενου σχολικού έτους σε χρονικά διαστήματα που καθορίζονται με εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. και η εγγραφή-ένταξη σε τάξη ολοκληρώνεται: 

α) με την παραλαβή του απολυτηρίου Δημοτικού για την εγγραφή στην Α’ Γυμνασίου ή με την έκδοση αποτελεσμάτων στις υπόλοιπες τάξεις Γυμνασίου, για τους/τις μαθητές/τριες που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους αυτεπάγγελτα, και με την παραλαβή του απολυτηρίου Γυμνασίου για την εγγραφή στην Α’ Λυκείου. 

Κατ’ εξαίρεση πραγματοποιούνται εγγραφές τον Σεπτέμβριο πριν την έναρξη των μαθημάτων, σε χρονικό διάστημα που καθορίζεται με εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ., σε λειτουργούντα τμήματα: 
α) για τους/τις μαθητές/τριες που παραπέμφθηκαν στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, όπου αυτή προβλέπεται 
β) για τους/τις απόφοιτους Γενικού Λυκείου ή Επαγγελματικού Λυκείου οι οποίοι/ες επιθυμούν την εγγραφή τους σε Επαγγελματικό Λύκειο για την απόκτηση πτυχίου ειδικότητας και οι οποίοι/ες συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του προηγούμενου σχολικού έτους και γ) για τους/τις μαθητές/τριες που αδυνατούσαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας προσκομίζοντας επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν την αδυναμία εγγραφής στο προβλεπόμενο διάστημα (π.χ. για λόγους υγείας, σοβαρούς οικογενειακούς λόγους). 

2) Εκπρόθεσμη εγγραφή πραγματοποιείται ύστερα από έγκριση του/της Διευθυντή/ντριας της οικείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως πέντε (05) ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, με την προσκόμιση επίσημων εγγράφων που αποδεικνύουν την αδυναμία εγγραφής εντός των προθεσμιών (π.χ. για λόγους υγείας, σοβαρούς οικογενειακούς λόγους). 

Οι απουσίες των μαθητών/τριών για το χρονικό διάστημα από την έναρξη των μαθημάτων μέχρι την εκπρόθεσμη εγγραφή λογίζονται στο ακέραιο. 

3) Σε κάθε περίπτωση εκπρόθεσμων εγγραφών οι μαθητές/τριες εντάσσονται σε τμήματα που ήδη λειτουργούν.  Αν αυτό δεν είναι εφικτό στη σχολική μονάδα στην οποία εντάσσεται ο/η μαθητής/τρια, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο παρόν άρθρο, ο/η μαθητής/ τρια εγγράφεται σε τμήμα που ήδη λειτουργεί σε όμορο σχολείο, με απόφαση του/της Διευθυντή/ντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δείτε εδω αναλυτικά όλες τις αλλαγές