Λειτουργία Πειραματικών ΕΠΑ.Σ Μαθητείας ΟΑΕΔ στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας 2022

 Με την υπ αριθμ, 32134 /ΦΕΚ 1639/5.4.2022 ανακοινώθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (Π.ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας ο οποίος αναφέρει σχετικά με τη λειτουργία των ΠΕΠΑΣ Μαθητείας τα εξής:

1. Στις Πειραματικές ΕΠΑ.Σ (Π.ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας ΟΑΕΔ στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας δύναται να λειτουργήσουν οι ειδικότητες:

α) “Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης”, 

β) "Υπάλληλος υποδοχής πελατών ξενοδοχείου" και 

γ) “Τεχνίτης Επισιτισμού”. 

2. Εφαρμόζεται το δυϊκό σύστημα Μαθητείας, το οποίο συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση «Πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή», με το «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο».

 3. Η φοίτηση είναι διετής και περιλαμβάνει την Α’ και Β’ τάξη. 

4. Το «Πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή» πραγματοποιείται για έξι (06) μήνες ετησίως, από Νοέμβριο έως και Απρίλιο. Το «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» πραγματοποιείται επίσης για έξι (06) μήνες ετησίως, από Μάιο έως Οκτώβριο. 

Οι ακριβείς ημερομηνίες έναρξης και λήξης ορίζονται με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ. 

5. Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης των εγγραφών στις Π.ΕΠΑ.Σ καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια ορίζονται με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ.

6. Στην Α’ και Β’ τάξη των Π.ΕΠΑ.Σ Μαθητείας, το «Πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή» περιλαμβάνει από τριάντα δύο (32) έως τριάντα πέντε (35) ώρες εβδομαδιαίας εκπαίδευσης στη σχολή, σύμφωνα με τον οδηγό κατάρτισης κάθε ειδικότητας. 

7. Το «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο» πραγματοποιείται στην επιχείρηση έως έξι (06) μήνες ετησίως και εποπτεύεται από τον εκπαιδευτή της επιχείρησης, ο οποίος ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας.