Oργανωση και Λειτουργία της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)

 Με το ΠΔ 147/2021 καθορίζεται η οργανωση και η λειτουργία της ΣΣΑΣ. Τα επιμέρους σημεία για την στρατιωτική και ακαδημαϊκή εκπαίδευσυη θα τα διαβασετε στα άρθρα 71-76 μέρος Τρίτο. Περιληπτικά αναφέρεται:

Άρθρο 71 
Ακαδημαϊκή - Στρατιωτική εκπαίδευσηΠρακτική άσκηση 
1. Η Σχολή παρέχει στους μαθητές ακαδημαϊκή και στρατιωτική εκπαίδευση. 
2. Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση παρέχεται από την οικεία Σχολή - Τμήμα του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον ετήσιο οδηγό σπουδών. 
3. Η στρατιωτική εκπαίδευση διακρίνεται σε θεωρητική και πρακτική, προγραμματίζεται με βάση το γενικό πρόγραμμα της Σχολής και παρέχεται στις εγκαταστάσεις της Σχολής ή σε λοιπές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις των ΕΔ. 4. 
Οι μαθητές μετά την ορκωμοσία τους στην οικεία Σχολή-Τμήμα του ΑΠΘ κάνουν πρακτική άσκηση, με μέριμνα των αντίστοιχων τμημάτων της Διεύθυνσης Σπουδών, για όσο καιρό απομένει μέχρι την ονομασία τους σε μόνιμους αξιωματικούς.

 Άρθρο 72 
Βασική στρατιωτική εκπαίδευση - Ορκωμοσία πρωτοετών μαθητών 
1. Μετά την κατάταξή τους στη Σχολή, οι πρωτοετείς μαθητές ακολουθούν πρόγραμμα βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, διάρκειας είκοσι (20) έως σαράντα (40) ημερών, η οποία αποσκοπεί στην ομαλή προσαρμογή τους στο στρατιωτικό περιβάλλον και στην εκμάθηση και κατανόηση των κανόνων, που διέπουν τη στρατιωτική αγωγή και το στρατιωτικό τρόπο ζωής. Η οργάνωση, η σχεδίαση και ο προγραμματισμός της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης υλοποιούνται από τη Διοίκηση του Τάγματος Μαθητών, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σπουδών. 
2. Μετά το πέρας της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης, οι μαθητές δίνουν τον προβλεπόμενο στρατιωτικό όρκο ή την προβλεπόμενη, ανάλογα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, υπόσχεση, σε ειδική τελετή. Μετά την τελετή συντάσσεται σχετικό πρωτόκολλο, που υπογράφεται από τους ορκισθέντες μαθητές, τον ιερέα και τριμελή επιτροπή που ορίζεται από την Σχολή

Άρθρο 74 
Διάρκεια φοίτησης 
1. Η κανονική διάρκεια φοίτησης των μαθητών στη ΣΣΑΣ είναι ανάλογη με τα έτη σπουδών, που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου, σύμφωνα με τους κανονισμούς προπτυχιακών σπουδών των οικείων σχολών - τμημάτων του ΑΠΘ, και δύναται να παραταθεί κατά δύο (2) έτη (ν+2, όπου ν: τα ελάχιστα έτη φοίτησης της οικείας Σχολής-Τμήματος του ΑΠΘ). Υπέρβαση του χρόνου της παράτασης συνεπάγεται τη διαγραφή του μαθητή από τη Σχολή, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανώτερης βίας ή ανυπέρβλητων κωλυμάτων. 
2. Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει το μήνα Σεπτέμβριο και λήγει το μήνα Αύγουστο του επομένου ημερολογιακού έτους. 
3. Η έναρξη και η λήξη της στρατιωτικής εκπαίδευσης καθορίζονται στο γενικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. 
4. Η διάρκεια στρατιωτικής εκπαίδευσης καθορίζεται στο ν.δ. 562/1970 (Α΄ 127).

Περισσότερες πληροφορίες :https://ssas.army.gr/content/stratiotiki-ekpaideysi