Ίδρυση Δ.ΙΕΚ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων & λειτουργία των ΕΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΕΛΓΟ

Ιδρύονται έξι (6) Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Λάρισας, Κορίνθου, Τρικάλων, Ηρακλείου και Αττικής. 

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι Τροφίμων η οργάνωση και λειτουργία των ανωτέρω Δημοσίων ΙΕΚ ανατίθεται στον"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ".

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, βρίσκεται σε συνεργασία με το εποπτεύον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ίδρυση Αγροτικών Δημόσιων Ι.Ε.Κ. και τη λειτουργία τους από το επόμενο σχολικό έτος, αρχικά στις περιοχές και με τις ειδικότητες των 6 Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ.) που έως σήμερα λειτουργεί (βλ. τον παρακάτω Πίνακα), σε εναρμόνιση και με το ισχύον νομικό πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας (ν. 4763-21.12.20 -ΦΕΚ A 254 "Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης").

Οι ΕΠΑ.Σ. που λειτουργούν ήδη σύμφωνα με την ΚΥΑ 166194-ΦΕΚ 1106-2010, την τροποποίηση και συμπλήρωση της με την ΚΥΑ 214/153199-ΦΕΚ 2851-2019 (αναγραφή στα πτυχία του επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων) & τον ν. 3475-ΦΕΚ 146-2006:
  • Έχουν δημόσιο χαρακτήρα και ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση.
  • Η φοίτηση και το διδακτικό υλικό είναι δωρεάν.
  • Οι σπουδές διαρκούν δύο έτη.  
  • Δικαίωμα εγγραφής χωρίς εξετάσεις, έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον ενδεικτικού Α' Τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου
  • Στους αποφοίτους χορηγείται πτυχίο επιπέδου 3 της περ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 2009/1992 και επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και του Ευρωπαϊκού Πιστωτικού Συστήματος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET) και τους παρέχεται η δυνατότητα να:
  • λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, 
  • απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις ή να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες,
  • συνεχίσουν σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ,
  • μοριοδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε Προγράμματα Νέων Αγροτών και να απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης για τη συμμέτοχή τους σε αυτά,
  • δικαιούνται αναβολή στράτευσης. 
Στις Σχολές που λειτουργούν χώροι φιλοξενίας, παρέχεται σε όσους μαθητές πληρούν τα σχετικά κριτήρια, δωρεάν στέγαση και σίτιση.

Οι εγγραφές των μαθητών στις ΕΠΑ.Σ. ενεργούνται το μήνα Ιούνιο του προηγούμενου διδακτικού έτους και από 1ης μέχρι 14ης Σεπτεμβρίου κάθε σχολικού έτους. Περισσότερες πληροφορίες εδώ κι εδώ