Υποψηφίοι με σοβαρές παθήσεις & εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 

Τροποποίηση της Φ151/17897/Β6 (ΦΕΚ 358/τ.Β΄/2014) κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός οργάνων, τρόπου και διαδικασίας διαπίστωσης σοβαρών παθήσεων υποψηφίων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», ως ακολούθως: 

Στο άρθρο 3 της ανωτέρω απόφασης, αντικαθίσταται η παράγραφος 6 και 7, ως εξής: «6. Υποψήφιοι που εμπίπτουν στις νέες παθήσεις (από κωδικό 65-80) του παρόντος άρθρου και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και εφεξής, δικαιούνται από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και για διάρκεια τριών (3) ημερών να υποβάλλουν αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά του εν λόγω άρθρου, σε μία από τις παρακάτω Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές των Νοσοκομείων: α. Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» β. Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ». 

Μετά την υποβολή των αιτήσεων, οι ανωτέρω Επιτροπές θα εκδώσουν Πιστοποιητικό Διαπίστωσης Πάθησης, σύμφωνα με τις ανωτέρω νέες παθήσεις, σε διάστημα τριών (3) ημερών»(βλ. τη σχετική εγκύκλιο). 

Κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με τον ισχύοντα Πίνακα Παθήσεων για την εισαγωγή του 5% των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καλεί με εγκύκλιο τους υποψήφιους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις και επιθυμούν να εισαχθούν σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ορισμένο αριθμό θέσεων, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, κατά ακαδημαϊκό έτος, να απευθυνθούν σε μία από τις Ειδικές Επταμελείς Επιτροπές, που έχουν συσταθεί σε συγκεκριμένα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό διαπίστωσης Πάθησης και από τα ΚΕ.ΠΑ. .  

Υποψήφιοι μπορεί να είναι μαθητές της τελευταίας τάξης ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, κάτοχοι τίτλου απόλυσης Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της ημεδαπής ή Έλληνες κάτοχοι τίτλου απόλυσης ξένου Λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου της αλλοδαπής.

Χρήσιμοι εγκύκλοι & έγγραφα:

  • ORPHANET: το ευρωπαϊκό δίκτυο καταγραφής, κωδικοποίησης και περιγραφής σπανίων παθήσεων (7.500 καταγεγραμμένες παθήσεις)