Δημιουργία κωδικού ασφαλείας για την ηλεκτρονική υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ΕΠΑ.Λ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. έτους 2022.

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ, θα απευθυνθούν στο ΕΠΑΛ τους από την Τρίτη 21 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν, μετά από την ανακοίνωση των βαθμών των ΕΠΑΛ, να προχωρήσουν αρχικά στην επεξεργασία και τελικά στην οριστική υποβολή, κατόπιν νεότερης εγκυκλίου.
 
Συνεπώς, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), από την Τρίτη 21 Ιουνίου ως και την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022.
 
Κάθε υποψήφιος (ο ίδιος ή κάποιος εξουσιοδοτημένος από τον ίδιο) θα προσέρχεται στο
ΕΠΑΛ του, θα ταυτοποιείται σε αυτό και κατόπιν θα δημιουργεί, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τον προσωπικό του κωδικό ασφαλείας (password) (βλ. ΚΕΦ. Β,Δ).  
 
Αν ανήκει σε κάποια ειδική κατηγορία (βλ. παρ. Ε1), προσκομίζει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έλεγχο με μια σχετική αίτηση. Το ΥΠΑΙΘ έχει δημιουργήσει αρχείο (βάση δεδομένων υποψηφίων έτους 2022) σύμφωνα με τις Αιτήσεις- Δηλώσεις των υποψηφίων.  
 
Αν πρόκειται για υποψηφίους (ημερήσιων ΕΠΑΛ ετών 2020 ή 2021) για το ποσοστό 10% των
θέσεων εισακτέων, αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να προσέρχονται για να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΕΠΑΛ και κατά προτίμηση στο ημερήσιο ΕΠΑΛ αποφοίτησης ή σε εκείνο που είναι πλησιέστερο στην κατοικία τους, εάν έχουν μετακινηθεί. 
 
 Για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι υποψήφιοι του 2020 διεκδικούν ποσοστό από το 40% των θέσεων και οι υποψήφιοι του 2021 διεκδικούν ποσοστό από το 60% των θέσεων εισακτέων της εν λόγω κατηγορίας του 10%.
 
Επίσης στο Λύκειό τους θα προσέρχονται όσοι τελειόφοιτοι ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑΛ έτους 2022 είτε διότι δεν το επιθυμούσαν είτε διότι δεν απέκτησαν το Πτυχίο Ειδικότητας και οι οποίοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ, προκειμένου να δημιουργήσουν με την ίδια διαδικασία τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password) (βλ. ΚΕΦ Γ). 
 
 Επισημαίνεται ότι οι διατάξεις για το Π.Μ.Δ. εφαρμόζονται μόνο για τους τελειόφοιτους ή υποψηφίους, κατά περίπτωση, των ΕΠΑ.Λ., οι οποίοι δεν επιδιώκουν την εισαγωγή σε αντίστοιχη ειδικότητα Ι.Ε.Κ., σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 34 του ν. 4763/2020 (Α ́ 254)
 
Ο υποψήφιος θα μπορεί πλέον, εντός του Ιουλίου, με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μέσω διαδικτύου, να επεξεργαστεί και να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο (Μ.Δ. ή/και Π.Μ.Δ.) σε συγκεκριμένη προθεσμία. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες χρήσης και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά και βάσεις εισαγωγής παλαιότερων ετών.  
 
Εντός Ιουλίου και σε συγκεκριμένη προθεσμία που θα ανακοινωθεί αργότερα, οι υποψήφιοι
θα μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υποχρεωτικά τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Για όσους υποψηφίους που, για οποιονδήποτε λόγο, επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.
 
 Ημέρες λειτουργίας των Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής
υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ή/και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) 
 
Για την υποστήριξη της υποβολής του Μ.Δ. ή/και Π.Μ.Δ. τον Ιούλιο, όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον κάποιες ημέρες, οι οποίες θα οριστούν αργότερα. Αυτές τις ημέρες ο (Υπο)Διευθυντής και ένας εκπαιδευτικός για το χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου θα μπορεί να επιτρέψει στους υποψηφίους να αποκτήσουν password (σε περίπτωση απώλειας ή παράληψης δημιουργίας) και να συντονίζει τους υποψηφίους, για να οριστικοποιήσουν το Μ.Δ. ή/και το Π.Μ.Δ
 
Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο εδώ