Ειδικοί φρουροί: προσόντα, πρόσληψη & εκπαίδευση

 

Προσόντα - Προϋποθέσεις.
1. Ως Ειδικοί Φρουροί προσλαμβάνονται με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) Έλληνες πολίτες (άνδρες και γυναίκες) για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις:
α. Είναι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου ή άλλης ισότιμης Σχολής Εσωτερικού ή Εξωτερικού. Από τοναριθμό των προσλαμβανομένων, ποσοστό 80% καλύπτεται από υποψηφίους που κατέχουν οποιονδήποτε απολυτήριο τίτλο όλων των τύπων Λυκείου, με εξαίρεση εκείνους του Α΄ Κύκλου Σπουδών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΤΕΕ), των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών (ΤΕΣ), Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑ.Σ) και των Σχολών Ο.Α.Ε.Δ. Το υπόλοιπο ποσοστό 20% καλύπτεταιαπό υποψηφίους που κατέχουν πτυχίο Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ε.) Β΄ Κύκλου ή είναι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου κατά τα ανωτέρω και επιπλέον κατέχουν πτυχίο ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμο με αυτό τίτλο. Σε περίπτωση που οι θέσεις των προσλαμβανομένων με τίτλο σπουδών μιας κατηγορίας υποψηφίων δεν καλύπτονται, οι κενές θέσεις συμπληρώνονται από υποψηφίους τηςάλλης κατηγορίας. Οι υποψήφιοι δικαιούνται να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής μόνο για μια κατηγορία. 
β. Δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους. 
γ. Έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή
Κατάταξης, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για τη σωματική ικανότητα των υποψηφίων των σχολών στρατού ξηράς (κατεύθυνση όπλων), κατά τα οριζόμενα στο π.δ. 11/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
δ. Δεν φέρουν στο σώμα τους δερματοστιξία (τατουάζ), η οποία είναι αφενός εξωτερικά εμφανής με την ενδυμασία (θερινή και χειμερινή στολή) 
ε. έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.
στ. Έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα.
ζ. Έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και δεν πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, οι οποίες εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
η. Οι άνδρες, έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης. Δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
θ. Δεν έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση, απόπειρα ή κάθε μορφή συμμετοχής σε κακούργημα ή σε εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, παραχάραξης νομίσματος και άλλων μέσων πληρωμής, πλαστογραφίας, ψευδούς κατάθεσης, ψευδούς καταμήνυσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, κτλ.
ι. Δεν έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτωνκαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους.
ια. Δεν έχουν τεθεί σε καμίας μορφής δικαστική συμπαράσταση (ΑΚ 1666 επόμενα).
ιβ. Δεν έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ανεξάρτητα αν τους επιβλήθηκε ή όχι ποινή για την πράξη τους αυτή

2. Πρόσθετα προσόντα και προϋποθέσεις αποτελούν:
α. Η καλή γνώση αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής ή ιταλικής, γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον (Β2).
β. Η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων,κατά προτίμηση ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης ή ως επαγγελματιών οπλιτών.
γ. Ο υποψήφιος να είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει δολοφονηθεί ή τραυματισθεί θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.
δ. Ο υποψήφιος να είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.
ε. Η κατοχή πτυχίου δημόσιου Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών».
στ. Η κατοχή άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου ή μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου.

Η πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών γίνεται μετά από προκήρυξη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Για παλαιότερη προκήρυξη δείτε εδώ.

Κριτήρια πρόσληψης - Πίνακες επιτυχόντων
1. Η πρόσληψη των Ειδικών Φρουρών γίνεται με βάση τα κατωτέρω αντικειμενικά κριτήρια:
α. Το γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β΄ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ.
β. Την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις
ή ως Ε.Π.Υ. ή ως ΕΠ.ΟΠ. στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στην Προεδρική Φρουρά.
γ. Το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας.
δ. Την κατοχή πτυχίου δημόσιου Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών». Τίτλοι σπουδών ιδιωτικού Ι.Ε.Κ. έστω και αν χαρακτηρίζονται ισότιμοι δεν λαμβάνονται υπόψη.
ε. Την κατοχή άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου, μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου.
στ. Αν είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που δολοφονήθηκε ή τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.
ζ. Αν είναι γονέας ή τέκνο πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.

Πίνακες σειράς επιτυχίας των υποψηφίων ανά κατηγορία, με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας
που προκύπτει από το γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β΄ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ, στον οποίο προστίθενται:
i. Μία (1) μονάδα,αν έχει υπηρετήσει ως επαγγελματίας οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ.) ή ως εθελοντής
πενταετούς υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.) στις Ένοπλες Δυνάμεις, πέντε (5) μονάδες στον υποψήφιο που εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Προεδρική Φρουρά, πέντε (5) μονάδες στον υποψήφιο ο οποίος εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως έφεδρος αξιωματικός και πέντε (5) μονάδες στον υποψήφιο που εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις σε ειδικές δυνάμεις. Οι ΕΠ.ΟΠ. απαιτείται να έχουν ολοκληρώσει την αρχικώς αναληφθείσα υποχρεωτική θητεία.Αν υποψήφιος έχει υπηρετήσει τουλάχιστον εννέα (9)μήνες ως ΕΠ.ΟΠ. σε ειδικές δυνάμεις, λαμβάνει και την προβλεπόμενη μοριοδότηση ως υπηρετήσας σε ειδικές δυνάμεις.
ii. Τρεις (3) μονάδες στους έχοντες άριστη γνώση (Γ2/C2), δύο (2) μονάδες στους έχοντες πολύ καλή γνώση(Γ1/C1) και μία (1) μονάδα στους έχοντες καλή γνώση(B2) της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικήςγλώσσας. Η γνώση αυτή αποδεικνύεται κατά τα οριζόμενα στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 28 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39), ως ισχύει.
iii. Μία (1) μονάδα στον υποψήφιο που έχει τουλάχιστον καλή γνώση (B2) δεύτερης ξένης γλώσσας, εκ των αναγραφόμενων στην προηγούμενη περίπτωση.
iv. Δύο (2) μονάδες στον υποψήφιο που κατέχει Πτυχίο Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Ειδικότητας «Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών».
v. Μία (1) μονάδα στον υποψήφιο που κατέχει άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου και τρεις (3) μονάδες στον υποψήφιο που κατέχει άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας.
vi. Μία (1) μονάδα στον υποψήφιο που κατέχει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Β΄ κατηγορίας και δύο (2) μονάδες στον υποψήφιο που κατέχει άδεια οδήγησης αυτοκινήτου κατηγορίας Γ΄, Δ΄ ή Ε΄.
vii. Δέκα (10) μονάδες στον υποψήφιο που είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που δολοφονήθηκε ή τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού (παρ. 5 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999).
viii. Έξι (6) μονάδες στον υποψήφιο που είναι γονέας πολύτεκνης οικογένειας, τέσσερις (4) μονάδες στον υποψήφιο που είναι γονέας τριών τέκνων, τρεις (3) μονάδες στον υποψήφιο που είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας και δύο (2) μονάδες στον υποψήφιο που είναι τέκνο τρίτεκνης οικογένειας.
Για κάθε μία από τις περιπτώσεις (v), (vi) και (viii) του εδαφίου β΄ της παρούσας παραγράφου που στο πρόσωπο του υποψήφιου συντρέχουν περισσότερα του ενός από τα κατά περίπτωση κριτήρια, προστίθεται μόνο ο μεγαλύτερος αριθμός μονάδων ανά περίπτωση.


Υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνικές - αθλητικές δοκιμασίες
Όσοι υποψήφιοι κρίνονται ικανοί στις υγειονομικές εξετάσεις, παραπέμπονται στη συνέχεια στις αθλητικές επιτροπές για τον έλεγχο της αθλητικής τους επίδοσης.Οι υποψήφιοι δοκιμάζονται στα εξής αγωνίσματα:
α) Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
β) Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
γ) Άλμα εις ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).
δ) Άλμα εις μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ.(τρεις προσπάθειες).
ε) Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

Υποψήφιοι που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις αθλητικές δοκιμασίες, αποκλείονται των περαιτέρω δοκιμασιών. Επίσης, μη ικανοί κρίνονται και όσοι υποψήφιοι δεν έχουν το προβλεπόμενο ανάστημα, ύστερα από αναστημομέτρηση όλων των υποψηφίων, που γίνεται από την ίδια Επιτροπή πριν από τις αθλητικές δοκιμασίες.Οι υποψήφιοι, που κρίνονται μη ικανοί, καταχωρίζονται από την αρμόδια Επιτροπή σε ειδικό πίνακα, ο οποίος αναρτάται σε εμφανές σημείο στο χώρο της εξέτασης προς ενημέρωσή τους, αντίγραφο του οποίου υποβάλλεται αυθημερόν στο αρμόδιο Γραφείο της Διεύ-
θυνσης Αστυνομικού Προσωπικού / Α.Ε.Α. Οι επιτροπές προκαταρκτικών εξετάσεων αποφαίνονται για τη σωματική, ψυχική και διανοητική ικανότητα των υποψηφίων σε πρώτο και τελευταίο βαθμό.

Οι πίνακες αυτοί αναρτώνται σε εμφανές μέρος των καταστημάτων τους για ενημέρωση των υποψηφίων και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας «www.hellenicpolice.gr», . Ειδικά για τον επικείμενο διαγωνισμό πρόσληψης Ειδικών Φρουρών για τη συγκρότηση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και λόγω της ειδικής φύσης των καθηκόντων που ασκούν οι Ειδικοί Φρουροί κατά τη θητεία τους σε αυτές, η Επιτροπή της παρ. 7 του άρθρου 9 του ν. 2734/1999 συντάσσει πίνακες σειράς επιτυχίας των υποψηφίων ανά κατηγορία, με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας που προκύπτει από το γενικό βαθμό Απολυτηρίου Λυκείου ή Πτυχίου Τ.Ε.Ε. (Β’ κύκλου) ή ΕΠΑ.Λ, στον οποίο προστίθενται επιπλέον μόρια όπως αναφέρεται στη νέα τροποποιητκή εγκύκλιο

Πρόσληψη επιλεγομένων
1. Οι υποψήφιοι που κρίνονται ικανοί από τις Υγειονομικές, Ψυχοτεχνικές και Αθλητικές Επιτροπές, προσλαμβάνονται ως Ειδικοί Φρουροί με απόφαση του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού / Α.Ε.Α, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Η πρόσληψη γίνεται στη Διεύθυνση Αστυνομίας όπου υπάγονται οι Υπηρεσίες στις οποίες οι υποψήφιοι είχαν υποβάλλει την αίτηση συμμετοχής, σε ημερομηνία που ορίζεται με διαταγή του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού / Α.Ε.Α.

Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση των Ειδικών Φρουρών διαρκεί τουλάχιστον τρεις (3) μήνες. Ο ακριβής χρόνος έναρξης και λήξης αυτής της εκπαίδευσης που καταρτίζεται από τη Σχολή Αστυφυλάκων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται με διαταγή του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξη και Ανθρώπινου Δυναμικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγές: Υ.Α. αρ. 7002/12/1η/1-4-2021 Τροποποίηση της υπ’  αρ. 7002/12/1-κστ’/ 22-07-2019 απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη